Älgparkens djur mår bra trots värmen

Älgar avskyr värme, men trots det har älgarna på Målilla Älgpark klarat sig väldigt bra under den varma sommaren.

Målilla2018-08-01 19:00

Torka och vattenbrist har ställt till det väldigt mycket för många lantbruk och markägare denna sommar, men Målilla Älgpark har klarat sig bra.

På grund av nästan obefintligt med regn så får man inga grödor, och utan grödor så får inte djuren sin mat. Detta var något som oroade Hjalmar Österberg, ägare av älgparken i Målilla.

– I början av sommaren var vi jätteoroliga, att vi skulle ha problem att få fram tillräckligt med mat. En fullvuxen älg äter trots allt väldigt många kilo mat per dag, och det är femton älgar som ska mättas, men vi har haft tur detta år och lyckats lösa det.

– Vi hade en liknande värmebölja 2016, och den klarade vi oss också igenom, säger Hjalmar.

Älgar trivs i regel inte bra i värmen, så när temperaturen stiger över tio plusgrader, så kan man märka att djuren börjar bli stressade.

Ner till 38 minusgrader sägs det att älgen inte känner av kylan, vilket ger en bra bild om hur älgen hanterar klimatet.

Trots det så mår djuren i parken riktigt bra, och man har inte behövt vidta några speciella åtgärder.

– Älgarna har inte gett några tecken på att dom far illa i värmen. Dom badar desto mer och håller sig i skuggan. Sommarpälsen är så pass fet, just för att stänga ute värme, och för att kunna vistas i vatten under längre perioder för att hålla temperaturen nere. Vi har även fått två nya kalvar i år, vilket är ett gott tecken på att älgarna mår bra, säger Hjalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!