650 skrev på i protest mot vindkraftparkerna

Motståndet mot vindkraften är kompakt. 650 personer skrev på, när Föreningen Vindkraft gjorde en namninsamling mot de planerade vindkraftparkerna i kommunen.

Janne Corax och Majvor Thörn överlämnade protestlistorna med 657 underskrifter till kommunalrådet Lars Rosander.

Janne Corax och Majvor Thörn överlämnade protestlistorna med 657 underskrifter till kommunalrådet Lars Rosander.

Foto: Olof Carlson

Målilla2021-06-15 16:15

– Protesten gäller både Aspelands Vindkraftpark utanför Målilla och i Tönshult utanför Virserum, säger Majvor Thörn som tillsammans med Janne Corax i föreningen på tisdagen överlämnade en rejäl bunt med namnunderskrifter till kommunalrådet Lars Rosander.

Men vindkraftmotståndet stannar inte i Målilla och Tönshult. Protesten omfattar också andra, kommande satsningar på vindkraftparker i kommunen.

Föreningen Vindkraft har sedan tidigare kämpat mot Dackevinds planer sydväst om Målilla och där fick man kommunfullmäktige med sig när politikerna utnyttjade sin vetorätt mot projektet.

Nu hoppas Majvor Thörn att de ska fortsätta på den inslagna vägen.

Men kommunalrådet Lars Rosander (C) kunde inte lova något sådant på stående fot i solskenet utanför kommunhuset.

– Men det kommer att stämplas in och tas med i underlaget när beslutet fattas, säger han. 

De första kommunala besluten i frågan väntas tas i slutet på augusti och sedan är processen i full gång. Det kommunen har att bedöma är om vindkraft är det lämpligaste sättet att använda marken.

– Sverige har alltid varit duktiga på försiktighetsprincipen, säger Janne Corax. Men när det gäller vindkraften tycks den ha blåst bort. Den snabba omställningen av samhället gör att det tas beslut som inte är riktigt genomtänkta.

Och med perspektiv från andra länder ser han hur fler och fler länder stramar åt kring vindkraften, med allt hårdare regler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!