449 namn i protest mot vindkraftsplaner

449 personer skriver på för att försöka få stopp på etableringen av en vindkraftpark mellan Målilla och Virserum.

Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid tycker det är viktigt att kommunledningen får veta att det är många som inte vill ha vindkraftparken inpå knuten.

Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid tycker det är viktigt att kommunledningen får veta att det är många som inte vill ha vindkraftparken inpå knuten.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-03-10 09:00

Målet med skrivelsen är övertala kommunpolitikerna att utnyttja sin möjlighet att stoppa planerna på Dackevinds vindkraftsetablering i området.

449 personer sammanlagt, har skrivit på kravet att stoppa planerna.

– Styrelsen i föreningen Vindfrid lämnade på måndagen över namninsamlingen till kommunalrådet Lars Rosander, säger Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen.

Insamlingen har dels gjort på listor som lagts ut i affärerna i Målilla, Virserum och Mörlunda. Dels har insamlingen skett digitalt. Och med föreningen Vindfrids 157 medlemmar som också skrivit på, blev det en rejäl lunta papper med 449 namn. 

– Det är viktigt att kommunens företrädare får veta att vi är många som är oroliga för etableringen, säger Hjalmar Österberg, det är en opinionsyttring som ska tas på allvar.

Namninsamlingen gjordes under två veckor nu i februari, en ganska kort tid.

–  Men vi ville lämna in den nu och inte dra ut på tiden, säger Hjalmar Österberg. Kommunen kommer att ta upp frågan nu under våren, målet är att komma med ett besked tidigt.

Kommunalrådet Lars Rosander som tog emot namninsamlingen kunde naturligtvis inte ge några löften på stående fot.

– Jag förstår deras oro, det handlar mycket om ljud och ljus som oroar, och vi tar till oss det här när det blir dags att ta ställning. Målet är att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige före sommaren. Samtidigt har Dackevind uppdaterat sitt material. Så vi får se hur det utvecklar sig, säger Lars Rosander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!