Bertil Lönnäs har röjt ut ett utrymme på gården i Rakenäs, ett par stenkast från hembygdsgården i Lönneberga, och håller där på att bygga upp ett gårdsmuseum.
– Det är några gamla redskap, några vagnar och verktyg, berättar han. Och nu också de här stockarna. Det blir lite som att de kommer hem igen, träden har ju vuxit på Rakenäs marker.
Fast det var förstås väldigt länge sedan, den dendrokronologiska undersökningen som gjorts visar att stockarna är avverkade någon gång på tidigt 1740-tal, och att fröerna grodde redan ett par hundra år innan dess.
Det var många som ville passa på att köpa stockarna som hittades under golvet i Lönneberga kyrka i samband med renoveringen för ett par år sedan. Chansen att komma över så pass gammalt virke dyker inte upp speciellt ofta.
En annan som slog till och köpte på sig några stockar var Bengt Johansson.
– Jag har köpt två stockar, säger han, och det ska bli ett bord.
Behållningen från den här försäljningen komme att gå till den kyrkomusikaliska verksamheten i Lönneberga kyrka, berättar Göte Eklund som ansvarade för försäljningen och att alla köpare fick de stockar man pekat ut.
– Det kommer att bli glädjetoner när de får pengarna.
För även om virket såldes till humana priser, så blev det en hel del prassel i kassan.
I vanliga fall brukar det också bli auktion under Lönnebergaveckan. Men den hoppade man i år. Och i stället ordnade Lasse Oscarsson en liten konst och hantverksutställning på logen.