Lönneberga Mat och Hantverk kommer tillbaka igen

Lönneberga Mat och Hantverk är tillbaka. Efter två års pandemiuppehåll är det snart dags igen. Och om allt är som förr, väntas flera tusen besökare till Lönneberga Hembygdspark.

Malin Hjalmarsson ställer ut på Lönneberga Mat och Hantverk när det välbesöka evenemanget kommer tillbaka.

Malin Hjalmarsson ställer ut på Lönneberga Mat och Hantverk när det välbesöka evenemanget kommer tillbaka.

Foto: Olof Carlson

Lönneberga2022-09-07 12:00

Som alltid, eller i alla fall sedan premiären 2008, är det tredje lördagen i september (nästa lördag, 17:e) som den här kombinerade hantverksutställningen och skördefesten äger rum. I år är det 60-talet hantverkare, och mathantverkare som anmält sitt intresse.

– Det är ungefär lika många som innan pandemin, säger Malin Jonsson i organisationsgänget.

Mat, hantverk, konst, musik och uppvisningar. Utbudet av aktiviteter i hembygdsparken är stort. Besökarna har möjlighet att bland annat se Gusten Plejert laga mat. Han visar hur han gör sina berömda rösti, en variant på potatisbullar.

Slöjd i alla dess former, både hårda och mjuka material, finns naturligtvis. Och så blir det en uppvisning i konsten att hägna gärdesgård. Det är Adam Nilsson som ger ett prov på sina kunskaper i ämnet.

Det är också väl försett med konst. Malin Hjalmarsson är speciellt inbjuden gästkonstnär. Men här finns också Emma Jansson, Eplaros, Vemod arts & crafts, och flera andra som visar upp sin konst.

Matinslaget är också stort vid evenemanget. Allt från choklad till raggmunk står på menyn. Och mycket annat. Som till exempel närproducerad Chili från Lönneberga, eller chilenska piroger, mjöl från Öland eller lokalproducerad honung.

Det här blir en stor matrunda i hela länet, där gårdsbutiker och gårdar håller öppet.

– Vi hoppas att det ska ge oss lite draghjälp, säger Malin Jonsson, att några tar svängen förbi här.

Adam Nilsson visar prov på sin kunskap när det gäller att hägna en riktig småländsk gärdesgård.
Adam Nilsson visar prov på sin kunskap när det gäller att hägna en riktig småländsk gärdesgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!