Ytterligare oljeutsläpp efter fartökning

Lastfartyget Makassar Highway inledde under tisdagskvällen sin bogsering mot Oskarshamn och beräknas vara framme under torsdagsmorgonen. Bogseringen går sakta framåt, men under resans gång har ungefär 100 liter olja läckt.– Vi har fått upp ungefär 65 liter av det, säger Patrik Lindén på Kustbevakningen.

Kustbevakningen följer bogseringen av Makassar Highway med flera enheter.

Kustbevakningen följer bogseringen av Makassar Highway med flera enheter.

Foto: Kustbevakningen

Loftahammar2018-08-01 21:00

Under tisdagsnatten har bogseringen haft en fart på drygt en och en halv knop, men på begäran av Sjöfartsverket testade man att öka farten något under dagen. Det resulterade i att ungefär 100 liter olja läckte ut och fartprovet avbröts efter drygt 20 minuter.

– Av den oljan som läckte så har vi tagit upp ungefär 65 liter. Det som är kvar på ytan är lättflytig olja som avdunstar av värmen, därför bedömer vi att det inte finns någon risk för påslag på land, säger Patrik Lindén på Kustbevakningen.

– Anledningen till att man ville testa att öka farten är för att man kan behöva göra det under sista biten av färden då man når farleden, fortsätter han.

Enligt den information Kustbevakningen tagit del av från rederiet och bärgningsföretaget ska Makassar Highways skadade tank ha innehållt 90 ton olja. Men Kustbevakningen har inte kunnat observera så stora oljeansamlingar i Flatvarp och därför nu arbetar man efter tre teorier.

– Den mest troliga hypotesen är att man från fartygets sida genomfört felaktiga beräkningar och dagböcker gällande mängden olja. De övriga är att oljan försvunnit ut till havs eller vandrat upp till en annan tank. Men dessa anser vi inte som troliga då vi genomfört bevakning och inte upptäckt något, säger Patrik Lindén.

– Det finns en risk för att vi får ut ett oljeläckage i Oskarshamns absoluta närhet och kanske till och med inne i hamnen, då det finns tankar på att öka farten under sista biten, säger Lars Blomberg vid räddningstjänsten.

Samtidigt som båten bogseras fortsätter Räddningstjänsten, Frivilliga Resursgruppen och Försvarsmakten med oljesaneringen i Flatvarp.

– Vi får upp allt mindre mängder olja vilket tyder på att arbetet går framåt. Vi kommer under torsdagen att påbörja finsanering av området. Total är vi runt 80 stycken som arbetar på platsen, berättar räddningsledare Jörgen Svensson.

Makassar Highway fraktade 1325 enheter och var på väg till Södertälje när fartyget gick på grund.
Makassar Highway fraktade 1325 enheter och var på väg till Södertälje när fartyget gick på grund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!