Stort utsläpp efter grundstötningen

Stort oljeutsläpp efter att det grundstötta fartyget blåst loss. Ett intensivt arbete pågår för att hindra oljans framfart – och ett viktigt meddelande till allmänheten har gått ut.

Foto: Filip Gustafsson

Loftahammar2018-07-29 12:08

Tidigt på söndagsmorgonen kasade lastfartyget av grundet som det stått på den senaste veckan. På vägen drog det med sig länsarna som lagts ut runt fartyget för att hindra oljan från att spridas. Det är den oljan som kustbevakningen nu arbetar med att få upp. Det är främst skärgården runt Loftahammar upp till Valdemarsvik som är utsatt.

Senare under eftermiddagen gick kommunen ut med att ett tunt lager olja hade nått land vid Flatvarps stugby. Det ska dock inte röra sig om någon så kallad tjockolja men allmänheten varnas från att vistas i områden där man ser eller känner lukten av olja.

Ett viktigt meddelande till allmänheten har gått ut där man uppmanas att undvika kontakt med olja både i vattnet och på land, samt följa händelseutvecklingen.

Läs mer: Svårt läge med fartyget på grund

Sedan i går har 2 600 liter olja tagits omhand, totalt räknas 14 ton olja ha läckt ut.

– Enligt den första prognosen så skulle oljan nått de närmsta öarna runt klockan 15 i dag, strömmarna har nu vänt och prognosen är att oljan kan komma fram i morgon eller på tisdag. Vi försöker få upp så mycket som möjligt innan dess, säger Joakim Jansson, säkerhetschef i Västerviks kommun.

Ytterligare miljöskyddsmaterial är på väg från Oskarshamn och Karlskrona. Sjöräddningssällskapet i Loftahammar och räddningstjänsten finns på plats för att leta olja i landnära områden, och kustbevakningsflyget kartlägger området från luften.

– Vi gör nu allt vi kan för att förhindra att oljan når land. Väderförhållandena de kommande dygnet är gynnsamma för oss men enligt våra driftprognoser rör sig oljan västerut mot land, säger räddningsledare Roger Gebauer i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.

Läs mer:Risk för ytterligare oljeutsläpp

Just nu arbetar mellan 30 och 40 personer med saneringsarbetet och ytterligare resurser är på väg.

– Vi håller på att organisera hela arbetet och väntar på att få hit bland annat saneringscontainrar, oljelänsar och fiberdukar från MSB i Oskarshamn, säger Joakim Jansson.

I ett senare skede, om oljan når landområden, så kan allmänheten kunna hjälpa till under saneringsarbetet enligt Joakim Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!