Ny tv-dokumentär om älgmordet i Loftahammar

Fallet med Agneta Westlund som dödades av en älg i Loftahammar har skildrats i tidningar, tv, radio och även i en bok. Nu sänds en tv-dokumentär i två delar om fallet på TV4.

Ingemar Westlund medverkar i en ny dokumentär om rättsfallet som följde efter hans hustrus död, orsakad av vad som senare visade sig vara en älgattack.

Ingemar Westlund medverkar i en ny dokumentär om rättsfallet som följde efter hans hustrus död, orsakad av vad som senare visade sig vara en älgattack.

Foto: Pressbild/TV4

Loftahammar2021-05-31 09:28

Det var i september 2008 som Agneta Westlund hittades död i skogen av sin make Ingemar Westlund. Ingemar greps som misstänkt för mord och satt häktad i tio dagar. Knappt fem månader senare avskrev polisen alla misstankar mot honom, och nästan ett år senare kunde man avslöja att det inte var en människa som dödat Agneta. Hon hade sparkats ihjäl av en älg. 

Om detta skrev Hannes Dükler i boken "På osannolika skäl" som nu ligger till grund för dokumentären. Hans intresse för fallet väcktes i samband med att han fick ett pressutskick från en nyhetsbyrå om en man som krävde skadestånd för en förstörd gräsklippare. 

– Det lät ju först ganska ointressant, men jag gick in och läste anmälan och det visade sig vara Ingemar som ville ha skadestånd för att polisen förstört hans gräsklippare när de skulle köra över döda grisar i samband med polisutredningen. När jag pratade med honom förstod jag att det inte handlade så mycket om pengarna, utan om att han ville ha en ursäkt för hur han behandlats av polisen. 

undefined
Agneta Westlund.

Polisens teori var från början att Ingemar kört över Agneta med gräsklipparen, något som de senare släppte helt. I dokumentären, som följer fallet från början till slut, intervjuas bland andra utredarna på polisen och den viltforskare från Statens Lantbruksuniversitet som till slut meddelade polisen att det sannolikt var en älg som dödat Agneta. 

– Bland annat erkänner rättsläkaren i fallet att man gjorde flera fatala fel under utredningen. Man ägnade all tid åt att hitta bevis för den första teorin, säger Hannes Dükler.

undefined
Vid Frisksjön i Loftahammar dödades Agneta Westlund av en älg.

Han menar att det finns mycket som är anmärkningsvärt i fallet, både när det gäller polisens arbete, och hur människor runtomkring agerade. 

– Dels är det hemskt att inse att vem som helst faktiskt kan hamna i en sådan här mardrömssituation. Från att ha levt med sin kärlek sedan nästan 50 år tillbaka till att dels förlora sin hustru, dels bli anklagad för att ha mördat henne. Att sitta häktad utan att ha kontakt med någon, och senare bli misstänkt av folk i bygden, även när polisen släppt sina misstankar. 

I dokumentären intervjuas även VT:s chefredaktör Christoffer Nielsen om mediernas bevakning av fallet, och man får se filmklipp från polisens rekonstruktion av händelsen med Ingemar Westlund, tre månader efteråt. 

Dokumentären sänds i två delar på TV4 och Cmore med start 1 juni.

undefined
Ingemar Westlund, som var misstänkt för mord på sin fru, men friades sedan man konstaterat att en älg dödat henne. Bilden är tagen i samband med att brittiska National Geographic spelade in ett program om händelsen sommaren 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!