Frivilliga räddar stränderna

Oljeutsläppet utanför Loftahammar drabbar såväl djur, natur som närboende. Sedan oljan nådde land vid och omkring Flatvarp har flera frivilliga velat hjälpa till.

Foto:

Loftahammar2018-07-30 17:15

Tjockoljan ligger i klumpiga pölar längs med klipphällarna vid Flatvarp. Den plats plats där boende och sommargäster för några dagar sen kunde bada är nu svart av den trögflytande sörjan. Oljan har natten mellan söndag och måndag också nått fram till stugområdena kring Flatvarp. Boende hjälper nu Räddningstjänsten i kampen mot oljan.

Under natten försökte man placera ut länsor och klockan sex på måndagsmorgonen var det ett tjugotal boende som ställde upp med sina båtar och gick till fots för att lokalisera var oljan hamnat. De ska fokusera på saneringsarbetet i sin närmiljö.

– Det är många frivilliga som vill ställa upp och hjälpa till, men jag vågar inte riktigt ställa ut de på öar. Det får inte hända att folk ramlar och slår sig. Skillnad är när man kan hålla dem här vid strandlinjen, säger Jörgen Svensson på Räddningstjänsten.

Men till sin hjälp har de också Frivilliga Resursgruppen som består av utbildade frivilliga som kan vara ett stöd för samhället under kriser. För drygt en vecka sen var de på plats under branden i Getterum. Nu står de i skyddutrustning hukandes över en oljig pöl i Flatvarp. I handen håller de en spade och den förs upp och ner mellan vattenytan och hinken som står bredvid. Håkan Ekholm är en av dem hjälpsamma från Frivilliga Resursgruppen. Under en timme har han fyllt två soppåsar med geggig olja.

– Det känns som ett sisyfosarbete, man ser inget slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!