Efter oljeutsläppet: Allmänheten varnas

Efter att oljeutsläppet från lastfartyget Makassar Highway nått land i skärgården mellan Loftahammar och Valdemarsvik har nu SOS Alarm gått ut med ett så kallat VMA – Viktigt meddelande till allmänheten.

SOS Alarm gick under måndagskvällen ut med ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, efter oljeutsläppen vid Flatvarp.

SOS Alarm gick under måndagskvällen ut med ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, efter oljeutsläppen vid Flatvarp.

Foto: Filip Gustafsson

Loftahammar2018-07-30 20:11

Ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Under måndagskvällen nådde ett sådant meddelande allmänheten i Valdemarsvik och Västerviks kommuner med anledning av oljeutsläppet vid Flatvarp.

– Läget har inte förvärrats utan snarare förbättrats här ute skulle jag säga. Vi har handplockat ett ton olja ungefär, säger räddningsledare Jörgen Svensson, straxt efter VMA-larmet.

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att röra sig bort från de platser där man kan känna ångor från oljan, och skulle man få det på händer eller i ansikte gäller det att så fort som möjligt tvätta med tvål och vatten.

– Arbetet med att få upp all olja fortsätter och det lär säkerligen pågå fram till och med torsdag. Vi har ungefär 80 personer på plats som jobbar med detta, avslutar Jörgen Svensson.

Det är ett mödosamt arbete att få upp all tjockolja.
Det är ett mödosamt arbete att få upp all tjockolja.
Viktigt meddelande till allmäheten i Valdemarsviks och Västerviks kommuner:

Ett oljeutsläpp har nått land i skärgården mellan Loftahammar och Valdemarsvik. Räddningsledaren uppmanar alla att undvika kontakt med oljan i vatten och på land. Kustbevakningen har spärrat av vattenområdet mellan fastlandet och huvudskär strax söder om fyren Olsklabb. Avspärrningen kommer inte vara möjligt att passera och gäller till annat meddelas. Så länge området är avspärrat kommer Kustbevakningen vara på plats.

För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar och Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!