Vill inte sälja tomma skolor billigt

En spekulant på skolorna i Odensvi och Lofta är kritisk till bristen på respons från kommunala Tjust Fastigheter i samband med att bud lades på de nedlagda skolorna.

Till salu. Lofta skola har stått tom i flera år. Ägaren, kommunala Tjust Fastigheter, vill dock inte sälja skolan till fyndpris.

Till salu. Lofta skola har stått tom i flera år. Ägaren, kommunala Tjust Fastigheter, vill dock inte sälja skolan till fyndpris.

Foto: Clas Thaberman

Lofta/Odensvi2018-08-06 07:00

Det var 2015 och 2016 som buden lades på skolorna av en familj. De äger sedan tidigare hus i både Odensvi och Lofta.

– Vi såg att skolorna var till salu och de låg alldeles intill våra hus, säger Magnus Johansson.

I dagarna skickade han ett mejl till de ledande politikerna Tomas Kronståhl (S) och Harald Hjalmarsson (M) där han klagar på bristen på respons på bolaget.

– Vi fick bara höra att vårt bud var för lågt. Jag förstår att kommunen inte vill skänka bort sin egendom, men man borde ge ett motbud så att vi kunde förhandla, säger han.

Tjust Fastigheters vd Sven-Åke Lindberg säger att han inte var direkt inblandad i diskussionerna.

– Den information som jag fått om kontakterna är att det ligger på spekulanten att justera upp sitt bud. Det var så lågt att jag inte såg någon anledning att ta det till styrelsen.

Lofta skola har stått tom sedan den lades ned 2011. Även en tom byggnad har driftskostnader om den inte ska börja förfalla. Man skulle kunna tro att Tjust Fastigheter skulle vara öppet även för mycket låga bud, om det innebar att man slapp driftskostnaderna och byggnaderna kunde få nytt liv. Så är det inte enligt Sven-Åke Lindberg:

– Vi har sålt några byggnader genom åren till väldigt låga priser. I efterhand ser vi att det inte blev som tänkt. Driftskostnaderna är inte högre än att vi kan vänta och få rätt pris. Jag är rätt säker på att vi kommer att få fastigheterna sålda.

Han vill inte peka ut de fall där han i efterhand tycker att kommunen sålt för billigt. Däremot säger han att det finns ett värde i Lofta som många inte tänker på. Utöver skolbyggnaden hör det mycket mark till fastigheten.

– Vi har haft flera spekulanter på skolan. Jag skulle kunna tänka mig att man kan bygga om skolan till hästgård, säger han.

I Odensvis fall hyrs en del av skolbyggnaden av förskolan.

– Det gör att köparen ska vara beredd på att bli hyresvärd åt förskolan, säger Sven-Åke Lindberg.

Sven-Åke Lindberg säger också att bolaget framöver kommer att lägga ut vad bolaget vill ha för skolorna för att underlätta för spekulanter.

– Det tycker jag låter jättebra, säger Magnus Johansson.

Tomma landsbygdsskolor

Detta har hänt med de byskolor som lagts ner de senaste tio åren.

Almvik: Kommunen har kvar sin förskola. Ett privat företag driver matställe. Idrottshallen används. Till salu.

Lofta: Står helt tom. Till salu.

Västrum: Ägs av Tjust Fastigheter men här finns dels en förskola och ortens samlingslokal. Det finns även en del outnyttjade ytor på övervåningen.

Ukna: Kommunen har kvar förskola. Skolan har sålts i delar. En del har byggts om till bostäder.

Blankaholm: Har sålts till privatpersoner.

Totebo: Står tom. Till salu.

Odensvi: Kommunen har kvar sin förskola. Till salu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!