"Det motivet är jag nog mest känd för"

I helgen är det Konstrunda i Tjust. Lena Söderström i Lofta är en av konstnärerna som öppnar upp sitt galleri.

Lena Söderström på Trostad i Lofta säger att det aldrig är försent att förverkliga sina drömmar. Hon ser fram emot sommarsäsongen och galleri på gården.

Lena Söderström på Trostad i Lofta säger att det aldrig är försent att förverkliga sina drömmar. Hon ser fram emot sommarsäsongen och galleri på gården.

Foto: Kristina Westring

Lofta2018-05-14 09:00

En mängd konstnärer, både i Västervik och ute på landsbygden, kommer att slå upp portarna till sina gallerier och ateljéer den kommande helgen. På Trostad gård i Lofta håller konstnär och illustratör Lena Söderström på att göra sig redo inför Konstrundan. De stora ladugårdsdörrarna in till galleriet står på vid gavel och längs med väggarna lutar Lenas målningar. På en bänk, som tidigare kanske tjänat som bondens arbetsbord, står skulpturer.

– Jag älskar äggformen. Och färgskiftningen på bruna sprättägg. De här är gjorda av lufttorkande keramik, säger Lena.

Det gröna äpplet är annars vad man kan kalla Lenas signum.

– Ja, det motivet är jag nog mest känd för. Äppelmålningarna i olja som ska vara med till helgen står just nu och torkar. Sedan ska ett lager med fernissa på. Det är det slutliga. Fernissan är viktig eftersom det ger ett djup i målningen.

Lena beskriver skapandet som näst intill meditativt. Hon iakttar den frukt som är förlaga till målningen länge, länge, innan målandet vid staffliet tar vid med svepande rörelser. Oljemålningar och skulpturer är en del av Lenas skapande. Den andra delen är hennes olika figurer som ligger till grund för bland annat konstkort, böcker och små tavlor.

– Budskapen varierar. Änglarna är stärkande och peppande, hundarna förmedlar förnumstigheter och barnen inger hopp. Det är känslor av värme, glädje och vänlighet, säger Lena.

En figur sticker ut bland mängden med sina svarta kläder och grafiska framtoning.

– Flickan Hilja kom till när en av mina döttrar var i tonåren. Hilja är fundersam, lite vilsen och är alltid ihop med sin terrier Hugo.

Lena och hennes make flyttade till Trostad gård för tre år sedan. Efter många års letande hittade de äntligen vad de tyckte var det perfekta stället. Redan från början var tanken att det skulle bli galleri. Men inte i ladan som nu, utan i magasinet mitt emot.

– Allt tar så mycket längre tid än vad man tror. Magasinet är gammalt, över 100 år, och det kräver varlig renovering. Galleriet här i ladan är tillfälligt, men det blev riktigt bra ändå.

Lena berättar att sedan familjen flyttade från Strängnäs till Västervik för tio år sedan har hon arbetat med sin konst och sålt sina produkter på olika mässor.

– Nu är det slut med resandet. Här kan jag verka och vi satsar fullt ut med galleri och butik här på Trostad.

Hilja och Hugo är två av Lenas alla figurer.
Hilja och Hugo är två av Lenas alla figurer.
Konstrundan 2018

När: 19-20 maj klockan 10-16.

Ett 30-tal gallerier och ateljéer håller öppet i Västerviks stad och från norr till söder i Tjust, Västerviks kommun.

Under 14-20 maj pågår även "Konst i butik". Konstnärer ställer ut i butiker i Västerviks centrum.

Karta och mer information på: vastervik.com/konstrundan

Konstrundan arrangeras av Västervik Framåt, Västerviks kommun och Tjustbygdens sparbank.

Källa: vastervik.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!