Ortsbornas kamp mot vindkraften: "Förstör hela naturmiljön"

Vattenfalls vindkraftspark Västra Tjust är ute på samråd och i Locknevi höjs röster för att stoppa jätteprojektet.
– Det förstör ju hela naturmiljön, säger en boende.

Området där vindkraftverken planeras ligga är omkring 19 kvadratkilometer stort.

Området där vindkraftverken planeras ligga är omkring 19 kvadratkilometer stort.

Foto: Yvonne Rönngren

Locknevi2025-04-29 06:00

Vattenfall vill bygga en gigantisk vindkraftspark på gränsen mellan Vimmerby och Västervik. Som mest planeras upp till 30 vindkraftverk som inklusive rotorbladen är som högst 285 meter. Det kan jämföras med Fårhultsmasten (mellan Fårhult och Gladhammar utanför Västervik) som är 335 meter hög och ett av Sveriges högsta byggnadsverk. 

De närmsta husen finns i Locknevi i Vimmerby kommun och Omar Namnieks, som bor på orten, är en av många som är kritiska till det eventuella storbygget.

– Det vill vi absolut inte ha här. Jag har själv fått erbjudande om att få två-tre stycken vindkraftverk på min mark och det har jag tackat nej till, säger han till Vimmerby Tidning.

Hur skulle du påverkas av parken, om den blir verklighet?

– Då får vi vindkraftverk nära och det förstör ju hela naturmiljön, de där är nästan lika höga som Eiffeltornet. Dessutom har jag ett torp där som jag hyr ut till tyskar som kommer hit till Sverige för att slippa se vindkraftverk och annat, och för att få uppleva den lugna miljön. Det är stor risk att man tappar hyresgäster och värdet på alla hus lär sjunka. Folk i allmänhet vill inte bo mitt i ett industrilandskap.

Området där vindkraftverken planeras ligga är omkring 19 kvadratkilometer stort och enligt ett samrådsunderlag från Vattenfall ligger cirka 340 bostadshus inom fem kilometer från utredningsområdet.

undefined
Som mest planeras upp till 30 vindkraftverk som inklusive rotorbladen är som högst 285 meter. Eiffeltornet i Paris är 312 meter högt, som jämförelse.

Omar Namnieks bild av den generella opinionen på orten är att de allra flesta inte vill ha någon vindkraft där. På hemsidan skrivunder.com har någon startat en namninsamling för de som är emot vindkraftparken, som i skrivande stund har 106 påskrifter.

"Jag skriver på för att skydda vår natur, vårt djurliv och vår livsmiljö", skriver en person.

– Undantag finns väl kanske, men jag skulle säga att folk är väldigt oroliga för att detta ska bli av, säger Omar Namnieks.

Den 29 april kommer Vattenfall till bygdegården för att svara på frågor om projektet. Dagen innan genomförs samma sorts möte i Odensvi på andra sidan kommungränsen. Omar Namnieks kommer att besöka mötet och göra sin röst hörd, säger han.

– Samrådet är till för att de boende ska få träffa oss på Vattenfall och komma med sina synpunkter. Vi har bland annat en ljudexpert med oss som kommer att illustrera hur mycket ett vindkraftverk låter. Det är en vanlig sägen men 40 decibel är det högsta som det får låta vid bostäder, det är ungefär som ett kylskåp, säger Lisen Garback, kommunikationsansvarig på Vattenfall, till Vimmerby Tidning.

undefined
"Jag skulle säga att folk är väldigt oroliga för att detta ska bli av", säger Omar Namnieks, boende i Locknevi, om vindkraftsplanerna.

Fler experter och andra kommer för att svara på frågor och lugna ortsborna, och Lisen Garback säger att hon förstår den oro som finns.

– Jag vet inte själv om jag skulle vilja ha ett vindkraftverk inpå knuten men södra Sverige är i stort behov av mer energi. Vi tror att alla kraftslag måste finnas för att fylla behovet. Det är därför vi har samrådet och vi är öppna med vilka effekter det här kan få på både miljö och vattenverksamhet, och så vidare, säger hon.

Rent realistiskt, kan närboendes synpunkter och åsikter påverka projektet?

– Absolut, vi kommer att ta hänsyn till framförallt de närboendes åsikter, de som bor inom en radie av 2-3 kilometer, deras talan väger tyngst. Sen ska också kommunerna, både Vimmerby och Västervik, säga sitt.

Om allt går exakt enligt plan kan man sätta spaden i marken tidigast år 2032.

undefined
Lisen Garback är kommunikationsansvarig på Vattenfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!