Jätteplanen: Här vill de bygga 700 bostäder

Skedmark AB har stora planer för Skeda udde. Företaget vill bygga 700 bostäder, skola, förskola och äldreboende i det lilla samhället.

Henrik Krantz på Limark AB, markägaren Jimmie Johansson och Magnus Johansson på Obos Kärnhem har stora planer för Skeda udde. 700 bostäder vill de bygga i en halvcirkel runt samhället.

Henrik Krantz på Limark AB, markägaren Jimmie Johansson och Magnus Johansson på Obos Kärnhem har stora planer för Skeda udde. 700 bostäder vill de bygga i en halvcirkel runt samhället.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-10-12 07:00

Det smids planer på flera håll i Skeda udde. I samhällets norra utkant tänker Roine Henrysson låta bygga cirka 25 villor på sin gård, Stora Ingebo. Den detaljplanen är nästan klar att antas och byggena kan komma igång relativt snart.

Planerna på granngården, Ingebo 1:3, är av en helt annan dimension. Det rör sig om 80 hektar väster och söder om det nuvarande samhället. Här har markägaren Jimmie Johansson slagit sig ihop med Limark AB och Obos Kärnhem. De tre har bildat bolaget Skedmark AB och skissar på hela 700 bostäder – villor, radhus och lägenheter – under namnet Skeda Ängar. 

Serviceinrättningar som skola, förskola, äldreboende, större affär och idrottsanläggningar ingår också i planerna. 

– Det byggs för mycket på östgötaslättens bördiga åkermark. Här handlar det i stället om ängs- och skogsmark, säger Jimmie Johansson som visar oss runt på ägorna.

Jimmie pekar på tre återvändsgränder som slutar vid hans hagar och vid skogsbrynet.

– De visar att kommunen hade planer på att bygga vidare här redan när Skeda udde byggdes på 1960-talet, säger han.

Jimmie och hans fru Erica flyttade till Ingebo för 15 år sedan. Gården låg då lite utanför samhället, men sedan dess har bebyggelsen krupit inpå. 

– Vi känner att vi måste låta Skeda udde fortsätta växa, annars hindrar vi utvecklingen. I det läget vill jag vara med och påverka så att samhället får det som saknas i dag. Ett äldreboende till exempel, i dag måste många flytta härifrån när de blir gamla. Fler bostäder kan också ge underlag för en skola, säger Jimmie.

Skeda Ängar är indelat i fem områden som ska ges varsin karaktär: radhushöjderna, trädgårdsstaden, trädgårdsbyn, villaområdet och bykärnan med service, flerbostadshus och torg.

– Vi vill skapa ett naturnära boende. En idé vi har är att bygga mindre hus som förstagångsköparen har råd med. Där ska det finnas en färdig utbyggnadsplan så att man kan utöka huset när familjen växer, berättar Henrik Krantz som är vd för Skedmark.

Om planerna blir verklighet skulle Skeda uddes befolkning växa från dagens drygt 400 invånare till runt 2 000. Men det återstår många saker att lösa. En av dem är att bara en liten del av marken är utpekad som bostadsområde i kommunens översiktsplan. Det gör att jordbruksverket hittills nekat Skedmark AB förvärvstillstånd, något som krävs när ett företag vill köpa jordbruksmark.

– Men kommunen ska snart göra en aktualitetsprövning av översiktsplanen, så då hoppas vi att en större del eller förhoppningsvis hela fastigheten planeras som mark för exploatering. Vi vill göra det här hand i hand med kommunen, säger Henrik Krantz.

Även om allt går enligt plan räknar Krantz med att det tar 3–4 år innan spaden kan sättas i marken.

– Sedan lär det ta 10–15 år att bygga. Vi får ta det i etapper och jag räknar inte med att vi bygger alltihop själva, säger han.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) har tagit del av planerna.

– Vi får hantera deras ansökan i vanlig ordning, men visst är det ett lovvärt och intressant initiativ. Det är jättekul att man ser potentialen på landsbygden, säger han.

Demirok pekar på problemet med att området inte finns med i översiktsplanen, men antyder att det kan vara dags att ändra i den.

– Översiktsplanen gjordes i en helt annan verklighet. Nu har Skeda och Slaka och de här områdena blivit extremt populära att bo i.

Här tog gatan slut när Skede udde byggdes en gång i tiden. Nu vill Jimmie Johansson, Henrik Krantz och Magnus Johansson bygga vidare.
Här tog gatan slut när Skede udde byggdes en gång i tiden. Nu vill Jimmie Johansson, Henrik Krantz och Magnus Johansson bygga vidare.
Kommunens planer

Översiktsplaner ger en vägledning för hur mark och vatten ska användas. Linköping har en översiktsplan för staden och en för landsbygden. Dessutom finns en gemensam för Linköping/Norrköping samt en rad fördjupade översiktsplaner.

Detaljplan upprättas för ett mindre område, ofta en fastighet. Den är betydligt mer detaljerad än översiktsplanen och är juridiskt bindande.

Formellt finns det inga hinder mot att upprätta en detaljplan som inte överensstämmer med översiktsplanen, men det är ovanligt.

Karta: Skeda udde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!