"Vi är trångbodda här"

Blir Kulturskolan kvar på Östgötagatan eller inte? De politiska uppfattningarna om var verksamheten ska placeras skiljer sig. Skolchefen däremot vet vad han helst vill. Att skolan får sitt eget hus.

En mera välkomnande entré som skvallrade något om verksamheten i huset, skulle Anders Johansson, kulturskolans rektor, gärna se.

En mera välkomnande entré som skvallrade något om verksamheten i huset, skulle Anders Johansson, kulturskolans rektor, gärna se.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-02-25 06:00

I dag finns Kulturskolans verksamhet på flera ställen i kommunen. Enligt ett politiskt beslut ska den vara spridd i alla stadsdelar och det är den, enligt skolans chef Anders Johansson. Men på Östgötagatan i centrala Linköping är en stor del av Kulturskolan samlad på samma ställe. Om eller vart Kulturskolan eventuellt ska flytta, är en fråga som Anders Johansson inte lägger sig i. Däremot kan han som chef för skolan konstatera att det i dag är trångt.

– Vi är trångbodda här både när det gäller antal lektionssalar och storleken på de som finns, säger han.

Som exempel tar han avsaknaden av bild- och formsalar. I dag huserar den verksamheten i fönsterlösa källarlokaler.

När dåvarande kommunala musikskolan 1987 fick lokalerna på Östgötagatan var det ett jättelyft, enligt Anders Johansson. Men sedan dess har det hänt mycket. Den kommunala musikskolan har blivit Kulturskola och konstformerna har blivit flera. I dag handlar det om mer än musik. Skolan har undervisning i dans, teater och bild och form.

Dessutom finns här en tydlig emsembleprofil och det kräver större undervisningsrum än de som finns på Östgötagatan i dag, förklarar Anders Johansson.

I en inte alltför avlägsen framtid ser han också ett behov av lokaler där elever exempelvis kan jobba med digitala verktyg eller ha möjlighet att jobba i en studio.

Det finns i och för sig lokaler i huset på Östgötagatan som skulle kunna användas, men där bedrivs i dag annan verksamhet.

På Kulturskolans önskelista står flera saker; som en mera välkomnande entré. I dag kommer man direkt in i ett trapphus och inget skvallrar om den unika verksamheten som bedrivs där. Men högst upp på önskelistan står någon slags gemensamhetslokal.

– Exempelvis ett café där eleverna kan vara och göra läxor, föräldrar kan vänta och där vi kan ha spontana konserter och framträdanden, säger Anders Johansson.

Det låter som ni behöver ett eget hus?

– Ja, självklart skulle vi väldigt gärna vilja ha ett eget hus.

Även om begränsningarna för skolan är flera på Östgötagatan så finns det också fördelar med placeringen, påpekar Anders Johansson.

– Läget är väldigt bra, vi ligger ju mitt i ett kulturstråk här och så har vi bra samarbete både med visit och med Östgötamusiken.

Någon större oro över Kulturskolans framtid i lokalerna på Östgötatan har han inte.

– Nej, egentligen inte. Vi gör det bästa av alla möjliga saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!