Janna och Jörgen Waltersson i Ljungsbro ville ge sin son Aspen Mio Stellan i förnamn. Skatteverket hade inga problem med Mio och Stellan – men godkände inte Aspen.

Skatteverket ansåg att Aspen är ett substantiv i bestämd form med efternamnskaraktär – vilket skulle göra det olämpligt som förnamn.

Paret Waltersson valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. De konstaterade att det redan finns åtta personer i landet som begåvats med förnamnet Aspen. De ansåg inte heller att Aspen har en tydlig efternamnskaraktär, då efternamn generellt bildas av substantiv i obestämd form – som till exempel Asp, Ask och Kvist.

Artikelbild

| Skatteverket sade nej till Aspen som förnamn.

Förvaltningsrätten i Linköping går nu i en dom på familjen Walterssons linje. Domstolen anser inte att det valda namnet har en sådan påtaglig efternamnskaraktär att det skulle vara olämpligt som förnamn.

– Det känns otroligt skönt. Vi har funderat massor på hur vi skulle göra om det blev avslag. Det är svårt att byta namn på vår son när vi har kallat honom Aspen i åtta månader, säger Jörgen Waltersson, som på tisdagen fick ta del av domen.

Kändes det larvigt av Skatteverket att bråka om en sådan här sak?

– Det är klart att det finns gränsfall. Men jag är besviken på att de inte kollade med Institutet för språk och folkminnen. Det är en instans som Skatteverket kan rådfråga och när vi frågade tyckte de inte att Aspen har efternamnskaraktär. Det hade besparat oss ganska många månader av ovisshet.

Jörgen Waltersson berättar att sonen är uppkallad efter en docka som heter just Aspen.

– Hans storebror fick en docka och modellen på dockan heter Aspen. Vi hade tre eller fyra olika alternativ när vår yngsta son föddes, men när han kom ut var det uppenbart att det var Aspen han skulle heta.