SPF fick nej – efter flera år

I flera år har SPF fått bidrag till sina Trygghetsringningar, men i slutet av förra året sa omsorgskontoret nej. SPF uppfyller inte reglerna.

Foto:

Linköping2019-05-08 06:00

Enligt reglerna så är verksamhetsbidraget förbehållet lokalorganisationer. I det här fallet är det en övergripande paraplyorganisation, SPF, som tidigare fått bidraget, förklarar Christina Våleman, planeringsledare på omsorgskontoret.

LÄS MER:Besvikelsen: "Det är skamligt"

Har det kommit nya regler?

– Det är nog så att vi i handläggning inför 2019 tillämpat de regler som finns. Vilka bedömningar som gjorts tidigare kan jag inte svara för, säger hon.

Christina Våleman påpekar att det finns en liknande trygghetsfunktion – med telefonsamtal – som man kan söka via hemtjänsten. Men för att få den tjänsten krävs ett biståndsbeslut.

Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden säger att det är olyckligt att SPF blir av med sina pengar, men säger att man måste hålla sig till reglerna.

Att föreningen trots avslaget ändå fick 15 000 kronor beror på att man lät nåd gå före rätt, denna gång.

– Eftersom de fått bidraget tidigare har vi signalerat att det varit okej. Då tyckte vi det var rätt, för att de skulle få tid på sig att se över verksamheten, säger hon.

Just nu pågår en översyn av föreningsbidragen och det beror, enligt Liselotte Fager, på att många föreningar klagat över att det är svårt att förstå reglerna.

– Viktigast är att reglerna är tydliga. Det ska vara transparent, tydligt och likvärdigt.

I dag är cirka 45 personer som är anslutna till Trygghetsringningen. De har alla fått besked om att verksamheten upphör, enligt Gerhard von Wachenfelt, SPF.

"Vi ska se över bidragen så att reglerna blir tydliga och likvärdiga", säger Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden
"Vi ska se över bidragen så att reglerna blir tydliga och likvärdiga", säger Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!