Solpaneler bara ett samtal bort

Ett samtal ska räcka för att en intresserad kund ska kunna få hjälp att skaffa solel till sitt hus. Det föreslår Mari Hultgren (S) i en motion till fullmäktige.

Mari Hultgren,S, motionerar om en paketlösning för solelsintresserade.

Mari Hultgren,S, motionerar om en paketlösning för solelsintresserade.

Foto: Linköpings kommun, Björn Lindgren/TT

Linköping2019-06-18 08:00

Redan i dag är Linköping bäst i Sverige på solel, men kan bli ännu bättre tycker hon.

– Tittar man på kommunens solelskarta så ser man att det finns så många fler områden och så många fler tak där solel skulle fungera jättebra, säger hon.

För att göra det lättare för privatpersoner att välja solel, vill hon underlätta hanteringen och föreslår en nyckeltjänst för solel i Linköping.

Att det finns intresse, det är hon övertygad om och hänvisar till undersökningar som visar att ungefär hälften av alla husägare är villiga att gå över till solel. En siffra hon tror stämmer också i Linköping.

– Men många tycker det är krångligt och svårt. Man ska ta ställning till många frågor. Allt från vilket företag man ska välja till vilka paneler som är bäst.

Linköping har i dag gratis rådgivning kring frågor som rör solenergi, men det Mari Hultgren vill se är mera av en paketlösning. För en potentiell kund ska det räcka med ett samtal, föreslår hon.

Men där privatpersonerna slipper höra sig för med många företag, så måste kommunen upphandla en sådan tjänst. Här tänker sig Mari Hultgren att Tekniska verken, som är ett stort bolag med kunskap inom området, är den som skulle upphandla ett antal leverantörer för ändamålet.

I det här förslaget ligger att privatkunden ska sälja tillbaka solel till Tekniska verken. På det viset trängs också smutsigare el undan, resonerar hon.

– Härodlad el, det kan inte bli bättre.

I hennes motion ingår också att det ska finnas med en lösning där installation av laddstolpe för bil ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!