"På grund av det fina vädret", har Ica i Johannelund skrivit på ett anslag som beklagar att påskliljorna tagit slut och att man inte lyckats få hem några nya.

– Det stämmer. Det har varit slut på påskliljor i det centrala lagret sedan cirka en vecka. Det har varit väldigt populärt i år och förmodligen beror det på det fina vädret och att påsken ligger sent i år, säger Emelie Ericson som är pressansvarig på Ica-gruppen AB.

Men enligt odlaren Jan-Olof Petersson på Wreta plantor utanför Skänninge är det mer komplicerat än så. Han menar att det är efterdyningarna från det extremt dåliga odlingsåret 2018 som spiller över på årets verksamhet.

Artikelbild

| Extremvädret förra året, sen påsk och stor efterfrågan på grund av fint väder har gjort att tillgång och efterfrågan inte samverkar.

– Förra året var det svinkall vinter, sen kom lite värme, men blev kallt igen på våren. Det var likadant både i Sverige och Holland. Det blev mycket svinn och sjukdomar och totalskörden tappade 20 procent eller mer än ett normalt år, säger Jan-Olof Petersson.

Extremvädret gjorde att tillgången på lök nu är mindre. Många odlare drar ner i år för att man inte vill riskera samma sak i år, menar han.

Jan-Olof Petersson är dessutom kritisk till de stora handelskedjorna Ica och Coop som pressar ner priserna och gör det olönsamt att driva fram lökväxter.

Den sena påsken tycker han inte är ett problem i sig. Förra året när det var tidig påsk fick mängder av påskliljor slängas på grund av att de inte såldes.

– Det var massor av snö när folk skulle plantera ut krukpåskliljor på kyrkogården.

Nu när det är sol och 17 grader längtar vi nordbor efter att plantera ut sommarblommor i våra trädgårdar. Men Jan-Olof Petersson rekommenderar ett visst tålamod. Pelargoner och petunior är på gång, men aprilvädret har sina nycker.

– Det är fortfarande minus på nätterna. Men om ett par veckor så...