Nu öppnar Kinda kanal

M/S Kind har sluppit ur sin vinterförvaring och har precis genomfört årets premiärtur. Nu öppnar Kinda kanal för säsongens båtägare och kajakpaddlare.

Passagerarbåten M/S Kind på väg genom kanalen.

Passagerarbåten M/S Kind på väg genom kanalen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Kinda/Linköping2019-05-16 13:00

Förra årets fantastiska sommar gjorde att båttrafiken på Kinda Kanal ökade med sex procent. I år hoppas förstås ledningen för kanalen på samma goda resultat.

– Vi har höga förväntningar på säsongen. Det känns som att många vill uppleva kanalen oavsett om man åker egen båt, passagerarbåt eller kajak. Fler upptäcker vilka möjligheter det ger med vatten mitt i stan, säger Karin Nybrolin, vd för AB Kinda kanal.

I år satsar man på att vara ännu mer tillgänglig än tidigare med kvällsöppen sjömack och kvällsöppen sluss i Brokind. Man känner också av det ökande intresset för kajakpaddlig. Karin Nybrolin beskriver det lite som en kajakboom som man lyssnat av och erbjuder nu nyrenoverad kanotled med smidiga bryggor.

Men allvarligt talat, hur vet man vad som är Stångån och vad som är Kinda Kanal?

Karin Nybrolin skrattar när hon hör frågan som hon – för övrigt – får flera gånger i veckan.

– Det är inte svårare än att Kinda kanal är byggd i det naturliga vattendraget Stångån. Samma sak egentligen, säger hon.

Att kunna erbjuda besökare, inte bara en å utan också en fungerande kanal tycker hon är häftigt.

– Kanalen med sina slussar fungerar likadant i dag som för 150 år sedan. Så fint att vi tar chansen bevarar den tekningen

Någon konkurrens från Göta kanal känner hon inte av.

– Jag ser det inte så. Linköping har två fina kanaler. Kinda kanal passar bättre för kajakpaddling medan Göta kanal passar bättre för segelbåtar. Vi kompletterar varandra på det viset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!