Lådcykeln var laddad med 15-20 kilo

Uppskattningsvis 15-20 kilo sprängmedel. Så stor var laddningen som exploderade på Ådalagatan den 7 juni. Det visar en rapport från nationella bombskyddet som SVT har tagit del av.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-08-23 07:32

Explosionen har beskrivits som en av de största i Sverige på många år. Nu visar en rapport från nationella bombskyddet att laddningen innehöll 15-20 kilo sprängmedel. Det rapporterar SVT om på fredagsmorgonen.

Enligt rapporten talar det mesta för att bomben var placerad i en lådcykel. Den här cykeln har varit en central del i utredningen och i förra veckan kunde vi berätta att polisen hittat delar från en lådcykel som man nu håller på att försöka montera ihop.

Polisen konstaterar enligt SVT att de bomber som tidigare sprängts i Malmö i genomsnitt har vägt ett halvt till ett kilo, vilket varit tillräckligt för att orsaka stora skador.

Mängden sprängmedel på Ådalagatan gör det här till en av de största explosionerna av det här slaget på länge i Sverige.

”Man måste inse att risken för att någon person skall bli skadad eller dödad är nästan 100 %” skriver nationella bombskyddets utredare om explosionen på Ådalagatan i rapporten.

Vilken typ av sprängmedel det handlade om är fortfarande okänt.

Ingen person blev allvarligt skadad vid explosionen men det blev stora materiella skador både ute och inomhus. Stångåstaden gick förra fredagen in i de värst drabbade lägenheterna men har inte gett några utförligare kommentarer om hur allvarliga skadorna är. Tidigare har man sagt att huset inte ska behöva rivas utan att man räknar med att laga byggnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!