Konstsamarbetet med FIG fortsätter

För året ställde kollektivet Feminist Image group ut på Krogen Amerika i Linköping. I sommar ställer konstnärskollektivet från Linköping ut i deras hemstad San Diego.

Tina Lindgren demonstrerar lite hur det går till att förbereda en tryckning.  Bredvid henne, Åsa Kvissberg och Marina Holmberg.

Tina Lindgren demonstrerar lite hur det går till att förbereda en tryckning. Bredvid henne, Åsa Kvissberg och Marina Holmberg.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-02-26 21:35

Vi sitter i det gamla anrika huset Krogen Amerika från 1704. I dag en grafisk studio där medlemmarna i konstnärskollektivet – med samma namn som huset – håller till. I det här huset har familjer bott och levt, här har också svingats en och annan bägare och – inte minst – har huset varit en mötesplats för människor som planerade att emigrera till "Amerika."

Precis före midsommar åker Cecilia Uhlin, Marina Holmberg, Tina Lindgren, Ann-Lis Englund och Pia Göransson-Lie till San Diego. I sina resväskor har de inte bara sin egen grafik, utan även grafik från de andra medlemmarna i kollektivet.

Åsa Kvissberg – som är den som är upphovet till utbytet med konstnärsgruppen Feminist Image Group (FIG) – ansluter kanske i USA, det är lite oklart ännu.

– Jag har bott i San Diego några år och där kom jag i kontakt med FIG. Eftersom jag också är medlem i Krogen Amerika sedan kanske tjugo år tillbaka fick jag idén om ett samarbete.

För att göra en lång historia kort så etablerades kontakt och samarbete. Första gången som medlemmar i Krogen Amerika genom samarbetet ställde ut i USA var 2016. Då var det Åsa Kvissberg som fraktade medlemmarnas grafik i sin resväska. Förra våren kom flera medlemmar i FIG till Sverige där en stor utställning arrangerades på Grafikens hus i Stockholm, mycket tack vare Åsa Kvissberg. Några av dem dök upp i Linköping och ställde ut sin konst på "krogen". Nu blir det alltså "återbesök". Den här gången är temat för utställningen Indoor, utdör.

Det blir ett tajt schema för konstnärerna när de väl är framme. Ingen tid för jetlag precis.

– Dagen efter vi landar så hänger vi utställningen, dagen efter det blir det en workshop och efter det vernissage och så en liten fest på det, säger Cecilia Uhlin.

Grafik är ingen känd konstform i USA och konstnärerna är klart spända över hur deras konst ska tas emot och hur stort intresset för workshopen blir.

Men självklart hoppas de kunna skapa ökat intresse för konsten som sådan och kanske också sälja något av sina verk.

Två veckor blir de kvar och en del av den tiden ska användas för att turista lite. Åker man så långt så ska man utnyttja tiden väl, tycker de.

Hela resan betalas av dem själva. Ingen räknar med något bidrag från någon, även om sådana har sökts.

– Skulle vi få något så blir det en trevlig bonus, säger Cecilia Uhlin.

Tina Lindgren, Åsa Kvissberg, Marina Holmberg och Cecilia Uhlin reser till San Diego för att ställa Krogen Amerikas grafik.
Tina Lindgren, Åsa Kvissberg, Marina Holmberg och Cecilia Uhlin reser till San Diego för att ställa Krogen Amerikas grafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!