"Jag skäms å deras vägnar"

S har bara släppt det här och kräver nu oss på svar och ansvar, det är så intellektuellt ohederligt att jag skäms å deras vägnar. Det säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C) och kritiserar Socialdemokraternas agerande i fråga om badsjön på Tinnis.

"Mjärdevi är ett jättespännande område", säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

"Mjärdevi är ett jättespännande område", säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-05-22 18:00

– Det här har varit deras ansvar senaste mandatperioden och att nu bara släppa allt och säga att de vill behålla badsjön och utkräva ansvar från Alliansen, det är sandlådenivå, säger Muharrem Demirok.

Nämndens förre ordförande, numera vice ordförande Elias Aguirre (S), har upprepade gånger krävt svar från Alliansen om hur de ställer sig i frågan om badsjöns vara eller inte vara. Aguirre har anklagat Alliansen för att vara alltför tysta i frågan.

Vid senaste kommunstyrelsemötet var stämningen påtagligt irriterad mellan de två främsta företrädarna i samhällsbyggnadsnämnden.

Demirok säger att Elias Aguirre och Socialdemokraterna försöker få det att se ut som att Alliansen är emot badsjö.

– Är det här en konflikt? Nej, vi är överens, vi vill ha en badsjö. Att kidnappa frågan som de gjort gynnar inte Linköpingsborna och inte Linköping på sikt, säger han.

Oenigheterna mellan partierna är flera. Bland annat anser Alliansen att hela utredningsuppdraget som vilar på premisserna, ingen badsjö eller en mindre badsjö, har forcerats fram.

I utredningen om Tinnerbäckens framtid framgår att arbetet med detaljplanen för området skulle forceras, bland annat för att man beslutat att utlysa en arkitekttävling för simhallen.

För att kunna snabba på, krävdes att man slog fast hur dagvattenpassagen – alltså hur man skulle hantera Tinnerbäcken – skulle lösas. I det läget fattade samhällsbyggnadsnämnden ett inriktningsbeslut, 2016, om att en öppen bäck var förutsättningen för det fortsatta arbetet med detaljplanen.

Men du var ju vice ordförande och har haft insyn, varför reagerade inte du?

– Vi lyfte frågan 2017 när vi gick ut och sa att Tinnis riskerade att behöva stängas i sju år. Men inte i någon information som vi fått har det framgått att Tinnerbäcksjön kan behöva flytta. Den enda diskussion vi har haft som är kopplad till vattenhanteringen är de kostnader för att fortsätta med kulvert som skulle läggas på samhällsbyggnadsnämnden.

Vid kommunstyrelsens senaste möte gavs nu ett kompletteringsuppdrag till kommundirektören att utreda och redovisa hur "Tinnerbäckens vattenflöde genom Folkungavallen och ner till Stångån kan utformas utifrån nu gällande detaljplaner".

Det uppdraget ska förhoppningsvis vara klart i höst, enligt Muharrem Demirok.

– Vi kunde inte acceptera att förutsättningen som har forcerats fram, en bäck i öppen dager, skulle styra hela utredningen, säger Muharrem Demirok

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!