Här slår han mot mannen med pistol

När "Sam" skulle sälja sin mobiltelefon blev han hotad till livet. Nu vill han mana andra till att vara försiktiga.

Här sitter en kamera som råkade spela in hela händelsen.

Här sitter en kamera som råkade spela in hela händelsen.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2019-08-22 18:00

– De vet hur jag ser ut och ungefär vad jag bor, men de vet inte vad jag heter, säger Sam, som egentligen heter något annat.

I lördags utsattes han för ett försök till rån under pistolhot. Sedan dess vill han inte vara hemma själv och kommer åkande i sin bil, trots att vi stämt träff där han bor.

– Jag är inte hemma ensam längre. Även om polisen tagit dem som gjorde rånet så är jag övertygad om att de är fler i gänget som fortfarande går fria, berättar Sam.

Sam hade satt ut sin dyra mobiltelefon på en annonssida på nätet. En ung man ringde och de kom överens om att träffas utanför Sams hem i Tannefors. De möttes strax innan klockan tre på eftermiddagen och mannen bad att få titta på telefonen. Hans beteende gjorde Sam misstänksam och han fick känslan av att "köparen" kunde springa iväg med telefonen i vilket ögonblick som helst.

– Springa är inte min starka gren, så jag såg till att hålla i telefonen.

Efter några försök att övertala Sam att få titta på telefonen igen märker han att mannen reagerar på något bakom Sam.

– Någon trycker en pistol mot mitt bakhuvud samtidigt som han spänner hanen och skriker; "Tappa mobilen, tappa mobilen!".

Sam reagerar utan att tänka och sveper armbågen bakåt och låter en knytnäve följa efter. Rånaren tappar pistolen och när han får knytnäven i ansiktet faller han också till marken. Sam hinner se att han plockar upp pistolen med vänster hand och försöker få fatt i rånaren innan han hinner byta hand.

– Om han inte sköt mig på första försöket kommer han säkert försöka om han får en ny chans.

Rånaren hinner dock byta hand och jagar efter Sam som tar skydd i en portuppgång. De båda rånarna bestämmer sig för att fly från platsen och Sam följer efter dem i bilen, men de är som bortblåsta och Sam ringer polisen.

Då det regnade medan Sam väntade på "köparen" satte han sig i bilen, och tack vare att hans bil har en kamera som automatiskt börjar spela in när bilen startas spelades hela händelsen in. Polisen var snabbt på plats och med hjälp av kameran kunde de få ett bra signalement.

– Jag åkte till polisstationen för att lämna mitt vittnesmål, och när jag kom dit fick jag veta att de redan tagit båda killarna, berättar Sam.

De båda sitter nu häktade för rånförsöket.

Nu vill Sam uppmana alla som ska sälja saker på nätet att vara försiktiga.

– Jag kommer inte stämma träff med någon ensam igen. Att någon kan tänka sig att skjuta någon, mitt på dagen, för en telefon är som en mardröm för mig.

Rånarna sprang iväg och Sam försökte följa efter, men de var som bortblåsta.
Rånarna sprang iväg och Sam försökte följa efter, men de var som bortblåsta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!