Förre krögaren: "Vi måste ta ansvar nu"

Krögare och restaurangägare bör ta sitt ansvar för att minska smittspridningen. Det menar Take Aanstoot, grundaren av De Klomp i Linköping.

Take Aanstoot, grundare av De Klomp, föreslår att man kan ha mer avstånd mellan borden för att minska smittspridningen.

Take Aanstoot, grundare av De Klomp, föreslår att man kan ha mer avstånd mellan borden för att minska smittspridningen.

Foto: Peter Jigerstrom/Arkiv

Linköpings kommun2020-03-24 20:09

– Man måste som krögare hjälpa till med hur man hanterar sin verksamhet och sina gäster. Om man har en anläggning som kan ta in 300 personer, är det kanske inte lägligt att ta in så många. Man bör kanske stanna vid 100 eller 150 gäster beroende på hur lokalen är utformad, säger Take Aanstoot. 

Han startade De Klomp 2008 och har innan det varit aktiv i branschen i Nederländerna och Tyskland.

På fredagen i förra veckan kom beslutet att uteserveringarna får öppna i förtid i Linköping. Take Aanstoot tycker att det är ett positivt beslut.

– Det är jättebra för att då blir det ännu lättare att sprida ut sina gäster på ett ansvarsfullt sätt. Då kan man se till att folk inte trängs i onödan. Att trängas 100 personer vid en bar och dela shotglas är betydligt mer riskfullt än att sitta utspridda vid bord, säger han. 

Take Aanstoot förklarar vidare att detta också innebär ett ökat ansvar hos varje krögare. Ett förslag är att ha avstånd mellan borden på uteserveringarna. Enligt honom kan ett bristande ansvar i värsta fall leda till nedstängning av alla restauranger. 

– Om inte ansvar tas från vår sida så kommer det att komma ett stängningsförbud som drabbar alla krögare. Jag tror att om Folkhälsomyndigheten blandas in kommer det att vara för sent. Då stänger de hela rubbet. Om man vill rädda sin egen och andras verksamheter bör man ta ansvar nu och se till att vi inte kommer så långt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!