Bolagets hyreshöjning kom mitt i coronaoron

Stångåstadens planerade hyreshöjning kom mitt under coronautbrottet i Östergötland. "Vi måste ha ordning på ekonomin, annars kan vi inte hjälpa till", säger bolagets vd, Fredrik Törnqvist.

Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist.

Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist.

Foto: Ulrik Svedin/arkiv

Linköpings kommun2020-03-25 19:01

I spåren av coronaviruset kan många komma att förlora sina jobb och därmed också sina inkomster.

Samtidigt med detta har Stångåstaden, som förvaltar sammanlagt 18 600 lägenheter, skickat ut hyresavierna för april månad till sina hyresgäster, avier som innehåller den höjning av hyran som kommer att gälla året ut.

– Vi har förståelse för att det här kan väcka vissa reaktioner och att det finns boende hos oss som kan hamna i svåra situationer om de förlorar sina jobb. Men vår avsikt att försöka hjälpa dem så långt det är möjligt, säger Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist.

Vad kan ni göra?

– Vi kan till exempel tänka oss att göra upp en avbetalningsplan. Vi har också sedan tidigare ett bra samarbete med socialförvaltningen som kan gå in och stötta ekonomiskt. Dessutom, om en person blir arbetslös, kan ju vederbörande vända sig till a-kassan för att få ersättning.

Vad finns det mer för möjligheter?

– Det förs diskussioner med Sveriges Allmännytta om det här skulle bli väldigt långvarigt. Då skulle ett tillfälligt bostadsstöd kunna vara en lösning.

Fredrik Törnqvist betonar att årets avtalsrörelse gällande de nya hyrorna låg klar innan coronaviruset bröt ut. 

– Och vi kan inte ge amnesti för någon att inte betala. Då skulle vi till slut som bolag gå omkull. Vi har en massa kostnadsökningar att ta hänsyn till och vi måste stå rustade ekonomiskt om vi ska kunna hjälpa de som kommer i kläm.

Karta: Stångastaden Bobutik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!