Våg av fräcka motorcykelstölder – Polisen varnar

Det stjäls ovanligt många motorcyklar just nu. De flesta har varit ute för försäljning. Och många av de bestulna har blivit uppringda från ett och samma telefonnummer.

Jonas Arding och Niklas Pettersson har båda blivit av med sina motorcyklar. I båda fallen stals de ur låsta garage.

Jonas Arding och Niklas Pettersson har båda blivit av med sina motorcyklar. I båda fallen stals de ur låsta garage.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-06-12 18:00

I fredags gick polisen ut med en varning till motorcykelägare efter ovanligt många stölder av främst enduro- och crossmotorcyklar de senaste veckorna. Då fanns nio anmälningar – sju av dem i Linköping med omnejd och två i Norrköpings kommun.

– Sedan dess har vi fått in ytterligare ett par anmälningar här i Linköping, berättar Therese Aldén, förundersökningsledare på polisen i Östergötland.

undefined
Jonas Arding och Niklas Pettersson har båda blivit av med sina motorcyklar. I båda fallen stals de ur låsta garage.

Niklas Pettersson och Jonas Arding är två av de drabbade.

Niklas bor i Ljungsbro. Där slog tjuvarna till i torsdags natt.

– Vi har ett fristående garage. De bröt sig in och tog en cross- och en enduro-båge. Vi låg och sov och märkte ingenting. Hunden reagerade inte heller, berättar Niklas.

Motorcyklarna har han dock fått tillbaka. I måndags natt uppmärksammade en polispatrull tre personer på lika många motorcyklar i Malmslätt. En halvtimme senare hittade polisen fordonen övergivna.

Två av dem visade sig vara Niklas Petterssons maskiner som han samma dag kunde hämta hos polisen. Men endurocykeln var sönderkörd.

– Motorn hade skurit. De måste ha plågat den något sjukt.

Och det finns annat som skaver. Tryggheten har fått sig en rejäl törn.

– De har ju varit inne hos oss. Ungarna är rädda nu och vill ha lampan tänd när de ska sova.

undefined
Tjuvarna nöjde sig inte med att stjäla motorcykel och verktyg för Jonas Arding. De lämnade också ett budskap efter sig på garageväggen.

Jonas Arding bor utanför Vikingstad. Hans enduro-motorcykel stals natten till söndag den 31 maj. Även där lyckades tjuvarna undgå upptäckt – trots att de använt en vinkelslip för att forcera ett lås.

– Jag var inte hemma. Båda grannarna har hundar men de har inte skällt, berättar Jonas.

Motorcykeln, som Jonas skulle sälja för 55 000 plus verktyg värda 40 000 stals från garaget.

Innan tjuvarna försvann tog de sig tid att spreja "Tack för cross Hora" på garageväggen.

– Det gjorde ju att man blev extra förbannad, säger Jonas.

Men mest besviken är han på att polisen inte kom och gjorde någon undersökning. "Nedlagt direkt. Spaningsuppslag saknas" löd beskedet.

– De kom inte ens hit, trots att jag sa att tjuvarna lämnat kvar sprejburken och att det borde kunna finnas spår vid de uppbrutna garagedörrarna. Det gör mig irriterad.

undefined
Burken med sprejfärg som tjuvarna använde i Jonas Ardings garage kommer nu att undersökas av polisens tekniker.

Men sedan polisens seriebrottsenhet flaggat för att ett tänkbart samband mellan stölderna har utredningen öppnats igen.

– Vi ska se om det går att säkra spår från sprejburken. Vi har även spår kring andra återfunna motorcyklar som också ska skickas för analys, berättar Therese Aldén.

Någon misstänkt för stölderna finns inte än. Men innan de tre motorcyklarna hittades dumpade i Malmslätt hade en privatperson observerat dem i Ryd. Och efter en husrannsakan i ett förråd i samma stadsdel hittade polisen ytterligare en stulen motorcykel. 

– Förrådsinnehavaren är hörd med har inte med saken att göra och är avförd från utredningen, säger Aldén.

Enligt obekräftade uppgifter ska ytterligare två stulna motorcyklar återfunnits av ägarna i ett förråd i Ryd.

Gemensamt för de flesta stölderna är att ägarna haft sina motorcyklar ute för försäljning. Många har också fått samtal från ett och samma mobilnummer där personen som undrar om objekten fortfarande finns kvar.

Niklas Pettersson blev uppringd sju gånger från numret. Och Jonas Arding fick ett samtal bara några timmar innan tjuvarna slog till.

– Samtal från ett specifikt nummer säger ju i och för sig inte att personerna varit där stölderna skett. Men det är klart intressant och något vi jobbar vidare med, säger Therese Aldén.

Liksom flera av de andra som utsatts för stölder fick Jonas Arding och Niklas Pettersson skumma samtal från ett och samma mobilnummer strax innan inbrotten.
Liksom flera av de andra som utsatts för stölder fick Jonas Arding och Niklas Pettersson skumma samtal från ett och samma mobilnummer strax innan inbrotten.
Polisen varnar

De flesta stölderna av motorcyklar rör cross- och endurocyklar som legat ute för försäljning och sedan stulits ur garage.

Därför manar polisen till försiktighet i samband med försäljning och rekommenderar säljare att stämma träff på annan plats än bostaden och att vara restriktiv med att lämna ut fordonsuppgifter innan affären är klar.

"Och var försiktig med att lämna ut telefonnummer. På Blocket går det till exempel att använda en meddelandefunktion i stället", tipsar Therese Aldén på polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!