Då öppnar Tinnerbäcksbadet

Efter år av förseningar. Nu står det klart – den nya simhallen öppnar lördagen den 22 april.

Nya Tinnerbäcksbadet i Linköping.

Nya Tinnerbäcksbadet i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-01-28 20:00

I ett pressmeddelande klockan 12.00 på måndagen meddelade Linköpings kommun att den nya simhallen Tinnerbäcksbadet öppnar den 22 april.

– Det är fantastiskt att vi nu äntligen kan öppna upp en av Sveriges mest moderna simhall för Linköpingsborna. Många hundratusentals kommer att besöka oss nu när vi öppnar upp, det känns jätteroligt, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Beslut om en ny simhall fattades i kommunfullmäktige 2014, och 2019 togs det första spadtaget. Planen 2017 var att badet skulle stå öppet den sista mars 2021, och öppningsdatumet har skjutits fram ett antal gånger.

– Nu har vi tillsammans med tjänstepersonerna gått ut med ett datum så jag räknar med att det här datumet gäller, säger Kristina Edlund.

Öppningsdagen kommer att firas med en ceremoni med tal och uppträdanden. Huruvida Kristina Edlund kommer simma på den dagen låter hon i dagsläget vara osagt. Men hon kommer att gå till simhallen ofta.

Inte heller förste vice ordförande för kommunstyrelsen, Niklas Borg (M), vågar lova att han kommer att bada på invigningen.

– Det kan jag inte svara på i dag. Men för min del känns det som äntligen! Att vi kan spika ett datum. Vi hade en ambition att vara klara och ha invigning tidigare. Av olika anledningar kunde vi inte det. Nu kan vi berätta för Linköpingsborna att vi kan öppna på riktigt, det känns väldigt, väldigt bra, säger han.

Simhallen kommer att bli den största i Sverige på 21 732 kvadratmeter. Fyra växtväggar finns inne i badhuset, som är utrustat med 50- och 25-metersbassänger, bassänger för hopp, simundervisning och rehabilitering. Det finns upplevelsebad med vattenrutschbanor och vågbassäng, solterrasser, gym, två serveringar och relaxavdelning med bubbelpooler, bastubad och avsvalningsbassäng. 

125 kronor kommer en vuxen person att betala för inträde till hela badet. I nuvarande simhall betalar man 105. Barn mellan 0 till 2 år kommer fortsatt att gå gratis, barn mellan 3 till 11 år kommer att betala 75 kronor och ungdomar mellan 12 och 17 betalar 90 kronor. 

Beskedet med öppningsdatum glädjer simklubben.

– Vad ska man säga, som Gert Fylking: Äntligen!, säger Beatrice Sjölund, klubbchef på Lass.

– Nu hoppas vi att detta datum håller, men det känns det som att det borde göra, säger hon. 

Lass har beslutat att hålla simundervisning i den gamla lokalen fram till påsk.

– Ganska bra timing, om man tar det ur simskoleperspektivet, säger hon.

Nya Tinnerbäcksbadet i Linköping.
Nya Tinnerbäcksbadet i Linköping.
Så mycket kostar inträdet

Vuxen från 18 år kommer att betala 125 kr. I nuvarande simhall 105 kr. 

Ungdom 12 till 17 år kommer att betala 90 kr. Ungdom 10 till 17 år betalar i dag 70 kr.

Barn 3 till 11 år betalar 75 kr. Barn 3 till 9 år betalar i dag 50 kr.

Barn 0 till 2 år gratis. Denna grupp går gratis även i dag.

Gäller inträde till hela simhallen en gång. Lågpristid  finns och kommer även att finnas i nya simhallen. Barn 0 till 11 år ska alltid gå tillsammans med betalande vuxen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!