Tusentals hushåll utan ström på morgonen

Över 4 000 kunder i Linköpings kommun och Kinda kommun var utan ström i flera timmar under onsdagsmorgonen. En av de drabbade var Ica-Melkers i Rimforsa.

Linköping2023-05-17 09:24

I Linköpings kommun var drygt 1 500 kunder utan el, främst i Ulrika med omnejd samt i ett område väster om Brokind. I Kinda kommun saknade nästan 2 800 kunder ström på morgonen. Här drabbades främst Rimforsatrakten, men även hushåll i hela området mellan Ulrika och Horn. 

Det var vid klockan 07.20 som det omfattande avbrottet inträffade.

– Då löste en fördelningsstation ut, det vill säga att det går en säkring på fördelningsstationen. Den stationen ligger fysiskt i Rimforsa, berättar elbolaget Eons presschef Patric Elmén.

Redan strax efter klockan 08 hade Eon servicetekniker på plats vid stationen. Felsökning påbörjades för att lokalisera felet, bland annat genom omkopplingar.

"Under tiden kan strömmen komma och gå. Omkopplingarna kan innebära att vissa av er får tillbaka strömmen innan vi har hittat felstället", skrev Eon i en informationstext till sina kunder på hemsidan.

– Man slår på strömmen och slår av den i vissa kretsar. Sedan märker man till sist var det inte slår till helt enkelt, förklarar Patric Elmén.

Vid klockan 09 hade teknikerna dock ännu inte lyckats lokalisera felet.

– Det är en tillräckligt stor station så att det tar ett tag, men vi jobbar stenhårt på att lösa problemet, säger Patric Elmén.

Eftersom felet ännu inte lokaliserats kunde man heller inte lämna någon prognos för när strömmen skulle vara tillbaka.

– Är det något som har gått sönder tar det längre tid, men ofta är det inget som gått sönder utan bara en säkring som har slagit till av någon anledning, säger Patric Elmén.

Kerstin Johansson jobbar på ICA-Melkers i Rimforsa.

Hon berättar att strömmen försvann runt kvart över sju på morgonen.

När vi når henne vid 10-tiden har strömmen precis kommit tillbaka. Eon bekräftade då också på sin hemsida att de flesta kunderna hade fått strömmen tillbaka, bara drygt 500 var alltjämt utan.

Kerstin Johansson berättar att Ica-affären inte berörts nämnvärt av elavbrottet.

– Vi har faktiskt ett dieselverk, så det viktigaste hoppar i gång. Frysar och kylar och kassor, så vi har haft kunder här från morgonen. Det är jätteskönt att ha det så, berättar Kerstin Johansson.

Vid 12-tiden var antalet hushåll utan ström under hundra, och efter lunch hade samtliga fått strömmen tillbaka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!