Stoppade studenter med gödsel – beslutet har anmälts

Kommunens beslut att sprida ut illaluktande hönsgödsel i Trädgårdsföreningen blir en fråga för förvaltningsrätten. En kommuninvånare ifrågasätter om beslutat var förenligt med kommunallagen.

Kommunen spred ut hönsgödsel i för att motverka folksamlingar i samband med valborg. Nu har beslutet anmälts till förvaltningsrätten. "Jag känner mig trygg i det här", säger Muharrem Demirok (C).

Kommunen spred ut hönsgödsel i för att motverka folksamlingar i samband med valborg. Nu har beslutet anmälts till förvaltningsrätten. "Jag känner mig trygg i det här", säger Muharrem Demirok (C).

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-05-18 12:39

Inför valborg var kommunen orolig för att det skulle samlas många firande studenter i Trädgårdsföreningen. Med tanke på den pågående coronapandemin ansågs det olämpligt ur smittskyddssynpunkt. 

Kommunen, som hämtade inspiration från Lund, valde att sprida ut hönsgödsel i Trädgårdsföreningen. Samtidigt oljades scen och trädäck in och skyltar som talade om att man ska hålla avstånd sattes upp.

– Det är inget kul beslut och man känner sig lite som en sur gubbe. Jag hade hellre sett parken full med glada studenter än hönsskit. Men nu behöver vi alla hjälpas åt. Det här var ett sätt att hindra stora folksamlingar, sade samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Muharrem Demirok (C).

En kommuninvånare har nu valt att överklaga kommunens beslut till Förvaltningsrätten i Linköping. Anmälaren ifrågasätter om beslutet var förenligt med bestämmelserna i kommunallagen. Anmälaren skriver: "Att utan jordbruksmässiga skäl sprida starkt illaluktande gödsel på allmän plats måste vara jämförligt med att ha avföring eller urinera på allmän plats, något som utgör förargelseväckande beteende". Anmälaren skriver vidare: "Ett beslut med brottsliga konsekvenser faller utanför kommunens kompetens och måste förty upphävas".

Förvaltningsrätten har nu genom ett föreläggande uppmanat Linköpings kommun att svara. Svaret från kommunen ska ha nått domstolen senast den 27 maj. 

Muharrem Demirok säger att beslutet att sprida ut hönsgödsel fattades med kort varsel efter att kommunen fått indikationer från polisen och kommunens säkerhetsavdelning på att studenter planerade att samlas för att fira valborg. Beslutet var förankrat bland ansvariga politiker men fattades på tjänstemannanivå. 

– Jag känner mig trygg i det här. Det är en demokratisk rättighet att överklaga ett beslut och det är nu upp till domstolen att pröva hanteringen av det här beslutet. 

Muharrem Demirok säger att kommunen spred ut hönsgödsel på flera platser i Linköping i samband med valborg och konstaterar att taktiken fungerade som önskat – några större folksamlingar bildades inte. 

– Det enda problemet var att vi med så kort varsel bara kunde sprida ut grovt hönsgödsel. Lukten försvann snabbt, men gödslet låg kvar ganska länge i gräset och det är inte så trevligt om man vill sitta i gräset.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!