Politiker fördömer valstugebranden

Branden var ett angrepp på demokratin. Det verkar Linköpings politiker vara eniga om.

"Hur dum i huvudet är man om man tänder eld på valstugo, skriver Jesscia Eek (V) på Facebook

"Hur dum i huvudet är man om man tänder eld på valstugo, skriver Jesscia Eek (V) på Facebook

Foto: Peter Jigerström

Linköping2018-08-15 18:00

Summerar man reaktionerna efter branden i Sverigedemokraternas valstuga så reagerade så gott som alla de politiska partierna med avsky på det som hänt. De verkade rörande överens om att man inte tar till våld utan i stället pratar med varandra om det man inte är överens om.

Det miljöpartistiska kommunalrådet Rebecka Hovenberg gick tidigt ut på sin Facebooksida och kallade branden förkastlig och manade alla att stå upp för demokratin. Kristdemokraterna, med kommunalrådet Sara Skyttedal i spetsen, ringde personligen upp SD:s gruppledare Jonas Andersson och erbjud praktiskt hjälp att bygga upp valstugan igen. Något som förmodligen inte kommer att behövas eftersom partiet – vad det verkar – väljer ett tält istället. På Facebook uppmanar Skyttedal alla partier i Linköping att sluta upp i en kamp mot antidemokratiska krafter.

Moderaterna kallade branden – i ett pressmeddelande – för ett angrepp på demokratin och kommunalrådet Erik Östman (M) skrev att han inte har något till övers för SD:s politik, men att det är en demokratisk rättighet att få ha sin valstuga i fred och att den rätten gäller alla partier. Östman luftade också oron för att händelser som branden kan göra det ännu svårare för partier att hitta medlemmar som vågar engagera sig politiskt.

På Twitter kallade kommunalrådet Muharrem Demirok (C) de skyldiga för "fega kräk" och kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) hoppades att de skyldiga skulle få det straff de förtjänar. "Ni förstör för er själva och för alla oss andra", skrev hon.

”Vänsterns Jessica Eek fördömer också händelsen på Facebook ”Hur dum i huvudet är man om man tänder eld på valstugor? Vilken värld vill man leva i om man kränker människors rätt att uttrycka sig och att delta i val?” skriver hon men kallar också SD för ett ”odemokratiskt skitparti”

Fotnot: I onsdagens tidning uppgav vi att det var Allianspartier som reagerat. Det var fel och ouppmärksamt av oss. Fler reaktioner har kommit – men på lite olika vägar.

Erik Östman (M) skickade pressmeddelande där han uttrycker avsky för händelsen och oro för att det kan bli svårare att få folk att engagera sig politiskt
Erik Östman (M) skickade pressmeddelande där han uttrycker avsky för händelsen och oro för att det kan bli svårare att få folk att engagera sig politiskt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!