Man sköts till döds på parkering i Ekholmen

På fredagsmorgonen sköts en man i 35-års åldern ihjäl på en parkering i Ekholmen.

Polisens tekniker var på plats under fredagsmorgonen.

Polisens tekniker var på plats under fredagsmorgonen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-01-28 07:50

Klockan var halv sju när hundägare, morgonpigga och sömndruckna Ekholmsbor hörde skott. Ljudet kom från parkeringen vid Järdalavägen, ungefär hundra meter från Ekholmens centrum. 

Strax därpå, när polisen anlände till platsen, hittades en man i 35-års åldern skjuten i bröstkorgen och halsen. Mannen, som var klädd i varselkläder, låg intill sin bil och var redan avliden när den första patrullen anlände. 

Han blev det sjätte mordoffret i Linköping på mindre än ett år.

Ett stort område spärrades av. I drygt två timmar låg kroppen kvar på parkeringen, täckt av ett vitt skynke, innan teknikerna anlände till platsen. Under förmiddagen arbetade ett stort antal poliser på plats med att förhöra vittnen och genomsöka den mördades bostad.

– Det finns boende som både sett och hört skotten, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen.

– Vi har en pågående gängkonflikt i Linköping. Den är inte löst än och kommer att fortsätta över tid. Därför behöver vi inom polisen vara uthålliga, säger Ann-Christine Rehnström.

På fredagen fanns det ännu ingen gripen för mordet.

Polisen är intresserad av en bil som varit synlig i Ekholmen på morgonen vis dödsskjutningen.

– Vi vill ha in tips och iakttagelser gällande händelsen. Polisen efterfrågar tips gällande en mörk kombi som ska ha lämnat platsen vid 06.30-tiden, säger lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström vid pressträffen som hölls på förmiddagen.

Strax före klockan 10.00 fick räddningstjänsten larm om ett brinnande fordon vid Rosenkällasjön i Tinnerö. När räddningstjänst och polis kom till platsen var bilen redan utbrunnen.

Är det flyktbilen?

– Det är svårt att svara på. Vi håller dörren öppen för att det kan vara på det sättet, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Bazim Morat bor precis vid avspärrningarna. Han insåg vad som hänt när han skulle lämna sin treåring på förskolan och såg avspärrningarna. Han är frustrerad över att polisen inte klarat upp de senaste årets skjutningar.

– Först Skäggetorp och Berga. Nu har det kommit hit. Det är inte bra.

Även Karolina Kjellberg bor med sin familj nära mordplatsen. När skotten inträffade var hon ute och gick med hunden, uppskattningsvis 100 till 150 meter från brottsplatsen.

– Jag hörde att det smällde till men trodde att det var en smällare. Det är verkligen jättesvårt att höra skillnad. Dessutom blåste det ganska mycket och jag hade luvan uppdragen, berättar hon och fortsätter:

– Min hund reagerade dock jättemycket och det dröjde inte länge förrän polisbilarna började komma från alla håll. Hade jag valt att gå mot centrum på min promenad hade jag säkert sett skottlossningen.

Hur känner du nu?

– Det känns absolut inte bra, framförallt inte att mina barn var tvungna att gå förbi den platsen på väg till skolan. Det känns som att våldet är lite väl nära nu. Man har vaggats in i att Ekholmen är en lugn stadsdel.

Skottlossningen har enligt Karolina varit det stora samtalsämnet i familjen nu på morgonen. Barnen undrar vad det är som händer.

– Poliser springer runt med hundar och folk är allmänt upprörda, så det är svårt att bortse ifrån. Jag valde att följa barnen till skolan imorse. Nu har det varit så många skottlossningar i Linköping så det är klart att barnen reagerar. Det gäller att prata om det med dem, säger hon.

Polisen spärrade under morgonen av stora delar av en parkeringsplats.
Polisen spärrade under morgonen av stora delar av en parkeringsplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!