Nya planen för US: Här kan stora byggnader växa fram

Universitetssjukhuset i Linköping kan växa med 200 000 kvadratmeter de kommande åren. Det är lika mycket som halva dagens US.

En ny entré till US ska enligt planen byggas i söder. Där ska det också bli ett nytt torg.

En ny entré till US ska enligt planen byggas i söder. Där ska det också bli ett nytt torg.

Foto: Carlstedt arkitekter

Linköping2020-09-30 14:15

Befolkningen växer och andelen äldre blir allt större. Det gör att Region Östergötland räknar med ett växande vårdbehov.

US har byggts om och till för nästan 5 miljarder de senaste åren, men det räcker inte. Regionen vill ha möjlighet att låta sjukhuset växa ytterligare och 2016 lämnades en ansökan om ny detaljplan in. Nu finns ett färdigt förslag, en gedigen lunta på över 200 sidor med kartor och text.

Flera byggnader ska enligt planförslaget rivas. Det rör sig bland annat om gamla barnsjukhuset, kvinnokliniken och ögonkliniken. Men framför allt handlar den nya planen om nybyggnationer. Dagens 400 000 kvadratmeter kan på sikt bli 600 000 om allt förverkligas.

Framför allt handlar det om att bygga på de öppna parkeringsytorna i US-områdets sydvästra del. Bilarna ska då i stället få plats i p-hus söder om Garnisonsvägen, med en så kallad skyway – övergång – över Garnisonsvägen.

Sådana skyways planeras också för att knyta samman olika sjukhusbyggnader. Övergångarna måste enligt planförslaget byggas minst åtta meter över marken och får vara högst fem meter breda. En utbyggnad av dagens kulvertsystem under jord planeras också.

undefined
Vita byggnader är befintliga, gröna sådana som kan byggas i framtiden. Kommunen räknar med att kunna klubba detaljplanen sommaren 2021. Utbyggnaden är tänkt att göras i flera etapper under många år.

Nya byggnader planeras även vid Tinnerbäcken i nordost, samt vid den gamla helikopterplattan.

Södra entrén med dess låga byggnader ska enligt planen rivas och ersättas av nya byggnader med en ny entré och ett torg. Färdtjänst och taxi ska angöra vid en egen ingång mot Magistratshagen.

Byggnader inne på området tillåts bli upp till 6 våningar höga. Mot omgivande bebyggelse begränsas höjden till 3–4 våningar.

Längs Garnisonsvägen och på västra sidan av Tinnerbäcken planeras nya cykelvägar. Flera nya parker är också inritade – målet är att det ska bli ett grönare US, med bättre rekreationsmöjligheter för patienter och anställda.

Planförslaget ska nu ut på samråd fram till 11 november. Under den tiden har medborgarna möjlighet att lämna synpunkter. I normala fall hade kommunen också hållit informationsmöten, men på grund av coronapandemin har man i stället lagt ut planförslaget tillsammans med en informationsfilm på hemsidan. Planen finns även utställd på huvudbiblioteket.

– Det är en av de häftigaste detaljplaner jag varit med om att ta fram. Det här befäster Linköpings plats i framkant på många medicinska områden och det är viktigt för staden, kommenterar kommunalrådet Muharrem Demirok (C).  

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!