Cloetta slutar att tillverka 90-åriga klassikern

Skumbollen Mums-Mums har tillverkats sedan 1933. Nu, 90 år senare, väljer Cloetta att stoppa produktionen – på grund av en sviktande försäljning och låg lönsamhet.

Cloetta slutar att tillverka sin 90-åriga klassiker. "Försäljningen sviker och lönsamheten är låg", skriver kommunikatören Michaela Ekelund.

Cloetta slutar att tillverka sin 90-åriga klassiker. "Försäljningen sviker och lönsamheten är låg", skriver kommunikatören Michaela Ekelund.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-07-05 13:00

Mums-Mums är ett av Cloettas mest välkända och klassiska varumärken. På sin hemsida skriver godisföretaget med fabrik i Ljungsbro att skumbollen, även kallad gräddbullen, fortfarande är lik originalprodukten. "Den skruvade formen och det sega skummet med ett överdrag av choklad är fortfarande detsamma och därför känns den igen av de allra flesta svenskar", skriver Cloetta.

undefined
Mums-Mums produceras vid fabriken i Ljungsbro.

Men om drygt två månader har dock den sista förpackningen tillverkats – något som sajten tjock.se var först att rapportera om. Michaela Ekelund, kommunikatör på Cloetta, meddelar att tillverkningen kommer att upphöra omkring vecka 36 i år.

– Beslutet om att sluta tillverka Mums-Mums beror på flera faktorer. Dels beror det på en minskad efterfrågan, vilket resulterar i att försäljningen sviker och lönsamheten är låg. Sammantaget gör detta att vi inte har möjlighet att behålla Mums-Mums i sortimentet, skriver hon i ett mejl till oss.

Hur länge till kommer Mums-Mums att finnas i affären?

"Mums-Mums kommer att tillverkas fram till cirka vecka 36 år 2023. Därefter går den att hitta i de butiker som har kvar den i sina lager. Hur lång tid det tar innan den är helt borta kommer att skilja sig från butik till butik", skriver hon.

undefined
Mums-Mums kommer att finnas kvar på butikernas hyllor ett tag till, men omkring vecka 36 upphör produktionen.

Cloettafabriken i Ljungsbro byggdes år 1901 och har i dag cirka 285 medarbetare. Förutom Mums-Mums produceras bland annat Kexchoklad, Ahlgrens bilar, Center, Plopp och Polly i fabriken.

Tror ni att det är många som kommer att sakna Mums-Mums?

"Ja, det är en klassisk produkt som är omtyckt av många", skriver Michaela Ekelund.

Hur känns det att behöva lägga ned produktionen?

"Naturligtvis mycket tråkigt, trots att det är ett affärsmässigt förnuftigt beslut".

Finns det andra produkter i sortimentet som riskerar att drabbas av nedläggning?

"Nej, inte för tillfället. Däremot utvärderar vi ständigt sortimentet och gör löpande förändringar. Vår ambition är att erbjuda produkter som speglar konsumenternas efterfrågan i så stor utsträckning som möjligt".

Hur påverkar beslutet om Mums-Mums fabriken i Ljungsbro? Minskar personalstyrkan?

"Eftersom Mums-Mums produktionslinje inte kommer att finnas kvar har de berörda medarbetarna fått nya arbetsuppgifter i fabriken", skriver kommunikatören Michaela Ekelund.

Snart har den sista förpackningen av Mums-Mums tillverkats i Ljungsbro. Det meddelar Cloetta.
Snart har den sista förpackningen av Mums-Mums tillverkats i Ljungsbro. Det meddelar Cloetta.
Karta: Cloetta Sverige AB, Ljungsbro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!