Misstänkt dubbelmördare anhållen

Polisen har gripit en man som misstänks för dubbelmordet på Åsgatan. Det bekräftar åklagarkammaren.

Montage.

Montage.

Foto: Mikael Svensson/Peter Jigerström

Linköping2020-06-09 08:58

Under tisdagsmorgonen gjorde, enligt våra källor, polisen en gryningsräd och grep en man som misstänks för dubbelmordet på Åsgatan. Klockan 08.15 på tisdagen bekräftade åklagarkammaren i Linköping uppgiften.

Dubbelmordet i Linköping skedde den 19 oktober 2004. En ensam, knivbeväpnad man mördade åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson på Åsgatan. Polisen lyckades i ett tidigt skede säkra dna från gärningsmannen – men trots att tusentals män har fått lämna dna i utredningen har den skyldige inte kunnat identifieras. Fram till nu. 

I ett försök att lösa mordet på den åttaårige pojken och den 56-årig kvinnan på Åsgatan den 19 oktober 2004 har polisen i ett pilotprojekt vänt sig till amerikanska släktforskningssajter. Mycket tyder på att det är detta arbete som har lett fram till genombrottet.  

Flera källor bekräftar att en misstänkt för dubbelmordet har gripits under tisdagsmorgonen. Den misstänkte uppges vara 37 år gammal och ska då ha varit 21 år gammal när dubbelmordet skedde. 

undefined
Dubbelmorden i Linköping den19 oktober 2004 på Åsgatan. Anna-Lena Svenson och Mohammad Ammouri mördades.

Åklagarkammaren i Linköping har nu publicerat ett pressmeddelande där det bekräftas att en misstänkt har gripits:

"År 2004 inträffade ett uppmärksammat dubbelmord på en kvinna och ett barn i Linköping. I ett pilotprojekt har polisen i Linköping anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att efterforska gärningsmannen. Under tisdagsmorgonen greps och anhölls en man såsom skäligen misstänkt för morden. Ärendet leds nu av åklagare.

Ärendet har, i och med att en misstänkt gärningsman nu finns, överlämnats till åklagare. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund på Åklagarkammaren i Linköping är från och med den 8 juni förundersökningsledare.

Den skäligen misstänkte är en man från Linköpingstrakten född 1983. Han frihetsberövades på morgonen den 9 juni. Framställan om offentlig försvarare har lämnats in till Linköpings tingsrätt."

Åklagarkammaren skriver vidare:

"Mer information kommer att lämnas senast när åklagare beslutat om den misstänkte ska begäras häktad eller inte. Beslut i häktningsfrågan måste fattas senast på fredag kl 12 och ges in till Linköpings tingsrätt. Efter en eventuell häktningsförhandling kommer en pressträff att genomföras."

undefined
Mordvapnet fotograferas den 19 oktober 2004.

Skäligen är den svagare misstankegraden. 

Polisen fick nytt hopp om att kunna klara upp dubbelmordet på Åsgatan år 2018. Anledningen var att amerikansk polis hade upptäckt en ny metod för att lösa gamla, ouppklarade våldsbrott genom att använda dna-teknik i kombination med släktforskning. Den amerikanska polisen lyckades med denna nya metod identifiera en 72-årig man som misstänktes för en serie mord och våldtäkter i Kalifornien. Mannen, kallad för The Golden State Killer, anklagades för tolv mord och ett 50-tal våldtäkter under en period av 40 år.

Det som under alla år gjort utredningen om dubbelmordet på Åsgatan besvärlig för polisen är att det inte har framskymtat något som helst rimligt motiv till dådet. Det finns till exempel ingenting som tyder på att mördaren skulle ha hyst någon form av agg till offren eller deras familjer.   

Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp kom i tidigt skede fram till att gärningsmannen sannolikt led av en psykisk störning. I en intervju 2009 sade polisens förundersökningsledare Jan Staaf: 

– Vi vet en hel del om gärningsmannen, som att han till exempel har ljust hår, att han använde tobak och att han har sitt ursprung i norra Europa. Och vi har hans dna-profil. Tyvärr har vi inte hans namn. 

Åklagarkammaren kommer vid 14-tiden att gå ut med mer information och skriver i ett pressmeddelande: "Den misstänkte är skäligen misstänkt och det pågår intensivt arbete med flera utredningsåtgärder som syftar till att stärka misstanken eller utesluta den. Åklagaren måste vara fullt tillgänglig för utredningen och har ingen möjlighet att lämna några kommentarer alls till media för närvarande."

Sannolikt har Nationellt forensiskt centrum kopplats in för att så snabbt som möjligt ta fram den misstänkte mannens dna-profil. Den kommer sedan att jämföras med den dna-profil som säkrades på mordvapnet, en butterflykniv.

Advokat Johan Ritzer har utsetts till den misstänkte mannens advokat. Vi har utan framgång sökt advokaten för en kommentar. 

Vi har varit i kontakt med familjen Ammouri som dock i nuläget avböjer att kommentera gripandet. 

För Expressen berättar pappa Hassan Ammouri om när han fick beskedet.

– De sa att de hade en gärningsman. Vi är samlade hemma. Det är en stor dag för oss. Det är rättvisans dag, säger han till Expressen kort efter beskedet.

Strax efter klockan 14.00 på tisdagen uppgav åklagaren att 37-åringens dna överensstämmer med de fynd som gjordes på Åsgatan 2004. I ett pressmeddelande skriver åklagaren: "Mannen har dna-topsats och Nationellt forensiskt centrum (NFC) har lämnat förhandsbesked om positiv träff på den anhållne mannen. Åklagaren har ändrat misstankegraden mot mannen från skälig misstanke till sannolika skäl misstänkt för mord i två fall i Linköping den 19 oktober 2004."

Enligt våra källor har en man misstänkt för dubbelmordet på Åsgatan gripits.
Enligt våra källor har en man misstänkt för dubbelmordet på Åsgatan gripits.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!