Maten är vägen till integration

Alla integrationsprojekt behöver vara inte mastodontprojekt som kostar miljoner. I Skäggetorpsskolan lagas mat där integration är bästa kryddan.

Pasta, köttfärs och vitkålsfräs. Allt är under kontroll.

Pasta, köttfärs och vitkålsfräs. Allt är under kontroll.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2018-10-31 11:30

Doften av nybakat slår emot oss när vi kommer in i skolans hemkunskapssalar. Bakningen är precis avslutad och gaffelkakorna ligger på sina plåtar och svalnar. I matlagningsköken arbetar deltagarna koncentrerat. Strimlad vitkål ligger på fat tillsammans med riven morot och de flesta har hunnit till momentet; stek nötfärsen. Sedan ska allt blandas och ätas tillsammans med pasta.

Arton elever uppdelade i flera grupper lagar maten i skolan den här veckan. De flesta är elever från skolans förberedelseklasser, men här finns också speciellt inbjudna elever från Vists skola i Sturefors.

– När man lagar mat så måste man prata med varandra och det är lite av tanken, säger Benjamin Imamovic, ungdomspedagog. Han är en av tre initiativtagare som fixar de här matlagningsaktiviteterna, de andra två är Andrea Olsson, skolassistent och Lisa Wirén Dahlgren, processtödjare. Alla jobbar på Skäggetorpsskolan.

Integration behöver inte vara så svårt och kosta mycket, man kan börja i det lilla, påpekar Benjamin Imamovic. Han tycker att allt fokus hamnar på idrott när det talas integration. De föreningar som är aktuella är nästan alltid idrottsföreningar.

– Inget ont med det, men det finns ju andra intressen också, säger han.

Pengar för att kunna arrangera matkursen har gruppen fått från kultur- och fritidsnämnden vilket de är mycket tacksamma för.

Grundtanken har varit att elever från flera skolor i Linköping skulle komma till Skäggetorpsskolan för att laga mat och lära känna jämnåriga de annars aldrig hade träffat. Nu var intresset lågt från andra skolor, vilket gör de tre initiativtagarna lite besvikna.

– Vi får ändra strategi till nästa gång och besöka skolor och berätta om det här, säger Lisa Wirén Dahlgren,

Vists skola är undantaget och från Sturefors kommer nu elever för att laga mat de här fyra lovdagarna.

– För många barn här på skolan är det en stor önskan att få en svensk kompis, säger Benjamin Imamovic

Det är mest flickor här, men också några killar. Grupperna är sammansatta så att eleverna måste använda svenskan som gemensamt språk. Många av eleverna säger att de har lagat mat förr, men kanske inte just svensk husmanskost som är det som står på schemat. Juweriya Hagi, gillar pannkakor men också ris och kött lagat på det sätt man gör i Somalia. Omar Mohamed funderar en kort stund när jag frågar om älsklingsrätten, men så kommer det utan tvekan; pizza.

Det är inte så många killar på kursen men de här tre hjälps åt för att klara käket. Från vänster Omar Mohamed, Deeq Dahir och Hugo Karlström.
Det är inte så många killar på kursen men de här tre hjälps åt för att klara käket. Från vänster Omar Mohamed, Deeq Dahir och Hugo Karlström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!