Massi Fritz: "Frågor, det kommer han att få"

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz, som företräder sju anhöriga till den mördade pojken, var nöjd med den första rättegångsdagen när vi träffade henne efter att dagens förhandling var slut.

Elisabeth Massi Fritz företräder sju anhöriga till den mördade pojken Mohamad Ammouri.

Elisabeth Massi Fritz företräder sju anhöriga till den mördade pojken Mohamad Ammouri.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-09-15 17:03

Efter att ha flytt oroligheter i hemlandet Libanon kom familjen Ammouri till Linköping år 2001. Enligt Elisabeth Massi Fritz trivdes man mycket bra i staden.

– Alla kände stolthet och glädje när man beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige. På ett år hade barnen lärt sig flytande svenska, sa målsägandebiträdet under den inledande rättegångsdagen.

Hösten 2004 hade åttaårige Mohamad just börjat andra klass.

– Han älskade skolan och var väldigt duktig, sa Massi Fritz.

Tisdagen den 19 oktober var alla i familjen sena på morgonen och Mohamad gick iväg ensam till skolan. Det skulle visa sig vara sista gången de såg honom i livet.

Enligt Elisabeth Massi Fritz ska en syster ha mött polisen vid mordplatsen och tyckt sig ha sett sin brors skor. Men det var först när Mohamed var på sjukhus som familjen fick besked om vad som hade hänt.

I rättssalen fick de anhöriga berätta hur händelsen påverkat dem. När vi träffade Massi Fritz efter att förhandlingen i rättssalen avslutats var hon nöjd med att familjens perspektiv på händelsen fått komma fram.

– Jag anser att de uppgifterna som kommit fram styrker det omfattande lidande som var och en av mina klienter har upplevt under alla dessa år.

Hon beskriver uppdraget att företräda de anhöriga som helt unikt under hennes karriär.

– Det är sällan som jag har mött målsäganden som har mött så här dåligt. Att en liten pojke blir brutalt mördad på detta sätt en vanlig höstdag när han är på väg till skolan. Det är omständigheter som sticker ut.

Under onsdagen kommer Massi Fritz få chansen att ställa sina frågor till den åtalade Daniel Nyqvist. Vilka vill hon dock inte säga under tisdagen.

– Det ska finnas en respekt i rättssalen för alla inblandade, och även den tilltalade. Men frågor, det kommer han att få.

Sju av de anhöriga till Mohamad Ammouri kräver nu Daniel Nyqvist på sammanlagt 950 000 kronor i skadestånd för sveda och värk. I ett tidigare yttrande har Elisabeth Massi Fritz skrivit att "de har utsatts för ett omfattande psykiskt lidande under synnerligen lång tid". 

Daniel Nyqvists advokat Johan Ritzer medgav under den första rättegångsdagen att hans klient är skyldig att betala skadestånd till några av de anhöriga, men att han inte vill betala fullt så mycket som målsägandebiträdet kräver.

Målsägande Elisabeth Massi Fritz företräder familjen Ammouri.
Målsägande Elisabeth Massi Fritz företräder familjen Ammouri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!