Från att ha haft en situation där man tvingats anvisa föräldrar en förskoleplats miltals från både hem och jobb, håller nu trenden på att vända.
– Ja, vi kan väl i alla fall säga att vi har kommit ikapp lite bättre, säger Ewa-Britt Löwendahl, sakkunnig i förskolefrågor på utbildningsförvaltningen.
På väldigt lång tid, om någonsin, har det inte funnits så många tomma förskoleplatser som det finns idag. Det är i alla fall en situation som Ewa-Britt Löwendahl inte känner igen.
– Nej, det är lite extremt, säger hon.
De tomma platserna finns i Lambohov, Tallboda och Ekängen. Likaså finns det platser i Ljungsbro, Malmslätt och Brokind. Men alla dessa tomma platser hjälper föga de föräldrar som vill ha plats i Sturefors eller Harvestad. För där är det fortsatt trångt och efterfrågan är större än tillgången, enligt Ewa-Britt Löwendahl.
I Harvestad kommer en ny förskola – som delvis redan är öppnad – att fyllas på vid årsskiftet. I Sturefors planeras en paviljongslösning till dess att den planerade nya förskolan är färdigbyggd. Bygget av den har skjutits lite framåt i tiden, eftersom förslaget som fanns bedömdes bli för dyrt. Men ny förskola ska det bli, men kanske inte förrän tidigast till 2020.
– Fördelen med en paviljong under tiden är att föräldrarna slipper skjutsa sina barn till andra förskolor och den dagen förskolan står färdig så flyttar man in med sina kamrater.
Ett av skälen till att det finns så många platser tomma är att kommunen varit försiktig med att lämna lokaler.
– Ibland är det bra att ha en buffert, men så här mycket luft i systemet kan man inte ha under en längre period, säger Ewa-Britt Löwendahl.
Hon påpekar att hösten annars är en period med färre barn i förskolan. Sakta men säkert så fylls det på under året och det gör att flera platser som är tomma i dag säkert kommer att utnyttjas, i alla fall tillfälligt, tror Ewa-Britt Löwendahl.
– Jobbar man på Universitetet eller i Mjärdevi kan en förskoleplats i Lambohov vara en bra tillfällig lösning för den som kanske inte direkt kan få något i området där man bor.
I Rappestad har det tagit så lång tid att komma till skott med en ny förskola att behovet inte längre finns. Planeringen, som började hösten 2011, är nu definitivt avslutad. Tiden har gått, efterfrågan har sjunkit och de cirka 40 platser som finns i Rappestad räcker till.
Nästan alla barn går i dag i förskolan och i de kommunala förskolorna går i dag cirka 7 000 barn i åldrarna 1 till 5 år.