Polisen försvann när kaoset var ett faktum

Stenar flög och bilar sattes i brand när Skäggetorp på torsdagen förvandlades till oigenkännlighet under några timmar. Protesterna i området var så kaotiska att polisen tvingades lämna platsen.

Polisen tvingades retirera och lämna Skäggetorp när upploppen på torsdagen blev allt för kaotiska.

Polisen tvingades retirera och lämna Skäggetorp när upploppen på torsdagen blev allt för kaotiska.

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-04-14 20:39

Krutlukt i luften. Starka blåljus i kontrast till mörkgrå himmel. Hundskall.

Här råder just nu undantagstillstånd – det är svårt att beskriva det på annat sätt. Snart ska blåljusen sluta blinka, snart ska polisen inse att de inte bemästrar situationen och besluta sig för att lämna Skäggetorp. Men än så länge håller de emot. Rör sig framåt, backar. Upprepar.

Det har gått nästan precis ett dygn sedan beslutet blev offentligt: Polismyndigheten hade gett tillstånd till den högerextrema partiledaren Rasmus Paludan att genomföra en demonstration i Skäggetorp centrum, mitt under pågående ramadan. I sin ansökan till polisen förklarade han att en koran skulle brännas under demonstrationen samt att bilder föreställandes profeten Mohammed skulle visas upp.

När nyheten offentliggjordes möttes det av kraftig kritik från flera håll, men polisen motiverade beslutet med att det ingår i deras uppdrag att alla ska kunna framföra sin åsikt på ett säkert sätt.

undefined
I samband med protesterna fanns hundpatruller på plats. Några minuter efter att denna bild togs lämnade samtliga poliser området.

Nu, ett dygn senare, kan alla på plats konstatera att säkerheten inte kunnat upprätthållas. En mycket stor grupp personer, många av dem med huvtröjor och masker framför ansiktet, skriker högt på polisen. Stora stenar kastas, kundvagnar från den intilliggande matbutiken ligger slängda över vägarna. Alla här förstår att det inte kommer kunna ske någon demonstration som planerat. 

Polisen har på förhand inte velat berätta hur stor insats som planerats i Skäggetorp från deras sida den här eftermiddagen. Men Correns team kan räkna till åtminstone ett 20-tal polisfordon, och uppskattningsvis ett 50-tal poliser utrustade med skottsäkra västar och vita hjälmar med visir.

När klockan slår 15.30, den tid då Paludans demonstration skulle startat, har flera polisbilar redan slagits sönder fullständigt och de försök myndigheten gör att mota bort de upprörda människorna misslyckas gång på gång.

Ett barn, klädd i tunn blå dunjacka och gympaskor står mitt i kaoset och betraktar när ännu en polisbil slås sönder av en stor grupp personer. Även han verkar inse att slaget är förlorat för polisen.

När klockan slår 15.43 ger polisen upp. Samtliga patruller backar från området, sätter sig i de sönderslagna bilarna och kör i hög hastighet bort från centrum, bort från Skäggetorp. Plötsligt stiger ett jubel från folkmassan.

undefined
En yngre person betraktar när en polisbil slås sönder av motdemonstranter i Skäggetorp på torsdagen.

***

Under timmarna som följer sätts flera bilar i brand i Skäggetorp. En brand blossar också upp i en ladubyggnad i närheten av centrum. Räddningstjänsten rycker ut, men så länge Correns team är kvar syns inga poliser alls i området. Däremot rör sig mycket folk i de centrala delarna av stadsdelen. 

– Vi befinner oss fortfarande en bit bort, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund vid 17.30-tiden.

– Vi tror att vår närvaro kan trigga de här personerna ännu mer.

undefined
En person försöker ta sönder en ruta på en polisbil med hjälp av en sten.

Beata Sosnovska är samordnare för kommunens fältverksamhet och sammanfattar eftermiddagen med ett ord när hon får frågan strax efter att polisen lämnat området.

– Skrämmande. Det är nästan bara det man kan säga. Vi var förberedda på att det här men hoppades att det inte skulle hända. Jag tänker på alla barn som är här, de förstår ju inte vad som händer, och vi har försökt att uppmana familjerna att gå hem. Det här är ju ett trauma för dem.

undefined
Fältaren Beata Sosnovska såg händelserna tillsammans med sina kollegor.

Under tidiga torsdagskvällen börjar siffrorna trilla in. Två personer greps, misstänkta för våldsamt upplopp, i samband med upploppen. Fem personer omhändertogs för ordningsstörning. Tre poliser fick föras till sjukhus efter att ha skadats i kaoset. Samtidigt bekräftar Universitetssjukhuset att man under eftermiddagen tagit beslutet att stänga för besökare med anledning av upploppen i Skäggetorp. När Corren är på plats står två ordningsvakter från Securitas vid Södra entrén. De vill inte uppge sina namn.

– Vi är här och skapar trygghet. Mer säger vi inte, kommenterar en av dem.

***

Tillbaka i Skäggetorp centrum. Svart, tjock rök stiger från platsen där en civilpolisbil just satts i brand. Överallt står folk och filmar. Dokumenterar en stadsdel som just nu inte är sig lik.

På en cykelväg kryssar en småbarnsfamilj fram mellan de filmande människorna. De båda barnen gråter. Eller kanske är det bara röken från bilbranden som sticker i ögonen.

undefined
Polisen lägger upp plan och taktik för hur man ska lägga upp arbetet i Skäggetorp centrum.
Individer står uppe på polisbilar och ett stort antal personer befinner sig runt fordonen.
Individer står uppe på polisbilar och ett stort antal personer befinner sig runt fordonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!