Klimatdemonstration inför FN-möte

På tisdag hålls FN:s stora klimatmöte i Polen och i dag demonstrerade Linköpingsbor – precis som andra i hela världen – för klimatet.

Veronica Kraft (till vänster)  och Johanna Orsholm hjälps åt att sätta upp den banderoll som Johanna har gjort.

Veronica Kraft (till vänster) och Johanna Orsholm hjälps åt att sätta upp den banderoll som Johanna har gjort.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-11-30 18:30

Under hela hösten har 15-åriga Greta Thunberg, varje fredag, demonstrerat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm. I Linköping har flera Linköpingsbor gjort detsamma, fast utanför stadshuset. Men mottot har varit detsamma, Fridays for future. I dag hålls en global demonstration under samma motto, där hundra orter i Sverige deltar. I världen är 265 platser registrerade för att delta.

Emil och Jenny Carlenius är de som har dragit igång fredagdemonstrationerna i Linköping och nu hoppas de på bra uppslutning utanför stadshuset.

– Inför den här gången har vi haft fler aktiviteter på Facebook så jag hoppas att det kommer mellan 30 och 50 personer, sa Emil Carlenius före mötet.

Målet nåddes med säkerhet, för vid halv fyratiden på fredagseftermiddagen så var det närmare femtio personer än trettio som samlats utanför stadshuset.

Demonstrationerna är också en påminnelse om FN:s klimatkonferens i Polen som börjar på måndag och som – hoppas Emil Carlenius – ska göra att människor inser att alla måste börja agera nu.

Enligt senaste rapporten från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) så räcker inte de åtgärder som vidtagits för att man ska nå det mål på max 2 graders uppvärmning som sattes i Paris i december 2015.

Hur medvetna är människor?

– Inte så mycket, tror jag. Redan vid 2 graders uppvärmning händer stora saker med klimatet och klarar vi inte att hålla det så riskerar vi att göra jorden obeboelig för människor, säger han.

Vad kan vi vanliga människor göra i vardagen för att klimatmålet lättare ska nås?

– Att äta mera växtbaserad mat är en sådan grej som vi alla kan göra.

Jenny och Emil Carlenius bildade Future Friday i Linköping för att träffa andra med samma klimatengagemang.
Jenny och Emil Carlenius bildade Future Friday i Linköping för att träffa andra med samma klimatengagemang.
Parisavtalet – tvågradersmålet

I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Avtalet trädde i kraft i november 2016

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!