HSB vill kasta ut förskola

Sedan 1992 har det funnits förskolebarn på Ullstämmavägen 268. Men nu har bostadsrättsföreningen tröttnat och anklagar kommunen för att – mot reglerna – hyra ut i andra hand.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-11-28 06:00

Från början har kommunen haft ett så kallat hemviste i den bottenlägenhet som nu har blivit föremål för en juridisk process. Sedan 1992 har det funnits barn i den här lokalen. I dag finns den privat drivna förskolan Hackspetten här. Men nu vill föreningen bli av med den. I ett brev till kommunen hävdar HSB:s fastighetsjurist att Linköpings kommun hyr ut lokalen i andra hand utan att ha tillåtelse att göra det. Juristen skriver: "Uthyrningen är alltså som utgångspunkt olovlig och grund för förverkande."

Om kommunen kan bevisa att det finns en muntlig överenskommelse så kan föreningen tänka sig att låta kommunen hyra ut lägenheten till förskolan till och med sista juni 2019. Men inte längre.

Enligt HSB:s jurist så störs boende av ljudet av barnens leksaker som sprids över golvet och de – enligt uppgift – höga ljud från många barn stör boende i intilliggande lägenheter. Vidare kan man läsa om störande oljud från leksaksbilar – så kallade Bobby cars – som körs mot betongplattor utomhus. När barnen är ute och leker så stör de omkringliggande lägenheter, balkonger och uteplatser.

I brevet framgår att HSB anser att kommunen inte uppfyller sin skyldighet som bostadsrättsinnehavare, att se till att andra boende inte störs och det, påstår man, utgör grund för förverkande av lägenheten.

Christer Gunnarsson, som är lokalansvarig på utbildningsförvaltningen Linköpings kommun känner till ärendet som nu hanteras av kommunens jurister. Han är inte orolig för att Hackspetten ska kastas ut och att kommunen skulle hyra ut i andra hand, stämmer inte säger han.

– Nej, vi har liknande upplägg på flera håll i kommunen och det handlar inte om en andrahandsuthyrning. Kommunen upplåter lokalerna till förskoleverksamheten, säger han.

Varför föreningen plötsligt har ändrat ståndpunkt, vet han inte. Men han vet att lokalen behövs. Kommunen behöver alla förskoleplatser man kan få.

Från HSB:s håll hävdar Torbjörn Axelsson, som är ordförande i Bostadsrättsföreningen Ullstämma by, att det inte finns något sådant som upplåtelseform.

– Det finns en bostadsrättslag som säger att om en lägenhetsinnehavare ska hyra ut i andra hand så ska det vara tidsbestämt. Något sådant finns inte här.

Att det plötsligt kommit klagomål på förskolan tror han beror på att antalet barn är stort.

– Från början var det en garantiförskola, men sedan Hackspetten har flyttat in tror jag det är 38 barn på 220 kvadratmeter.

Han poängterar att HSB inte kör ut kommunen, men vill bli av med förskolan.

Hur mycket ska barn få låta?

– Det finns väl riktlinjer för sådant, men de boende upplever att förskolan stör.

Enligt HSB har förskolan utfört åtgärder i lägenheten utan tillstånd, och de anklagar också kommunen för att ha satt upp ett förråd med belysning, ett skärmtak vid en uteplats och lagt plattor på det som anses vara den gemensamma uteplatsen.

Juristen skriver: "Förskolans användning av uteplatsen sker i dag på bekostnad av föreningens medlemmar som inte kan nyttja föreningens mark på avsett sätt, vilket föreningen inte kan acceptera."

Peter Ericsson, vd för förskolan Hackspetten, känner till klagomålen men säger att förskolan inte är inblandad, utan detta är en fråga för kommunen och HSB att reda ut.

Är du orolig för att ni ska tvingas flytta?

– Nej, det är jag inte, säger han.

När tvisten ska vara avgjord är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!