Han blir ny chef för organisation i Linköping

I drygt ett år har organisationen Hjärta till hjärta sökt efter en högsta chef till sin verksamhet. Nu har de hittat honom, i Malmö. 15 augusti tillträder Mikael Joumé sin tjänst i Linköping.

Mikael Joumé, ny direktor för Hjärta till hjärta

Mikael Joumé, ny direktor för Hjärta till hjärta

Foto: Pirvat

Linköping2019-07-30 18:30

Jörgen Ljung, organisationens ordförande har sedan augusti förra året – när dåvarande direktorn Anders Holmefur slutade - också haft tjänsten som tf direktor. Under ett drygt halvår har jakten på ny direktor pågått. Men det här är inte en tjänst som utlysts.

– Nej, jag skulle säga att det bara finns fem, sex personer i landet med den erfarenhet och kunskap vi söker, så vi har sökt själva efter lämpliga kandidater, säger Jörgen Ljung.

Det Hjärta till hjärta har sökt är en person som har erfarenhet av både biståndsarbete och secondhandverksamhet. Två stadiga ben som organisationen vilar på.

Titeln direktor är ovanlig, men är detsamma som en vd, förklarar Jörgen Ljung. Mikael Joumé är 42 år, han kommer närmast från en tjänst som biträdande generalsekreterare på Barnmissionen i Malmö. Där har han jobbat i 13 år. Hans och hans familj har redan flyttat till Linköping.

Att han nu blir högste chef inom Hjärta till hjärta innebär ett ansvar att fortsätta att värna om organisationen men också att utveckla verksamheten, säger han.

Han pratar om secondhand som ett viktigt koncept, där klimat och miljöperspektivet kommer in. Något han tycker är viktigt. Men han ser också en utvecklingspotential i secondhandbutikerna där de kan bli mötesplatser.

– Vi pratar om integration, rehabilitering, återanpassning och vi ser också en ökande ensamhet. Där tror jag att secondhand kan spela en roll för människor som behöver komma ut och hitta ett socialt sammanhang. Det konceptet vill jag både värna och utveckla, säger han.

Hjärta till hjärta en organisation som vilar på kristen grund och Mikael Joumé har också en egen personlig kristen tro.

– Men jag vill betona att vi är en organisation som välkomnar alla. Det är egentligen det kristen tro handlar om, att vara inkluderande.

Kommer du att få en fet lön nu när du är vd?

Här skrattar Mikael Joumé.

– Nej, nej. Det är inga feta löner i vår sektor generellt sett. Vill du ha det ska du söka dej till privat sektor. De flesta som arbetar inom den här sektorn drivs inte av en lönekarriär utan det handlar om andra värden.

Jörgen Ljung vill inte säga vad Hjärta till hjärta kommer att betala sin nya vd, men säger att lönen är betydligt lägre än den lön han själv hade för några år sedan som lektor på Linköpings universitet.

Enligt Saco var medianlönen för en lektor, 46 500 kronor 2018.

annika.ekstedt@ostmedia.se

Hjärta till hjärta har sitt huvudkontor i Linköping och finns på flera platser i Östergötland.
Hjärta till hjärta har sitt huvudkontor i Linköping och finns på flera platser i Östergötland.
Hjärta till hjärta

Organisationen vilar på kristen grund och har cirka 400 medarbetare, de allra flesta på volontärbasis.

1945: Embryot till organisationen startades av WaclawRoswski, polack som överlevt fem år i nazisternas förintelseläger.

1961: Träffar Roswski Sixten Widerstedt och hans hustru och de blir engagerade i att hjälpsändningarna.

1982: Biståndsorganisationen får sitt namn.

Omsättning: Cirka 30 miljoner, varav ungefär 6 miljoner är rena pengagåvor.

Butiker finns i: Linköping, Motala, Mjölby och Kisa.

Källa: Hjärta till hjärta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!