Har erkänt dubbelmordet – höll sig undan i 16 år

37-årige Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet på Åsgatan lyckades hålla sig gömd i 16 år. En förklaring kan vara att han inte begått några brott efter dådet.

Daniel Nyqvist har erkänt dubbelmordet på Åsgatan 2004. Under onsdagen begärdes han häktad.

Daniel Nyqvist har erkänt dubbelmordet på Åsgatan 2004. Under onsdagen begärdes han häktad.

Foto: J Falk, Mikael Svensson

Linköping2020-06-10 09:02

Klockan 06.35 på tisdagen greps Daniel Nyqvist i sin bostad i Johannelund av den regionala insatsstyrkan. Gripandet skedde, enligt åklagarkammaren, "odramatiskt och effektivt". Senare under dagen kom beskedet om att 37-åringens dna-profil är identisk med den dna-profil som säkrades på brottsplatsen på Åsgatan. 

Vid 14-tiden på tisdagen förhördes Daniel Nyqvist av polis. Med under förhöret var 37-åringens advokat, Johan Ritzer. Daniel Nyqvist valde att omedelbart erkänna att det var han som dödade åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson genom att utdela knivhugg med en butterflykniv.  

– Hans inställning är att han erkänner att han tagit livet av pojken och kvinnan, sade advokaten.

Den fråga alla ställer sig nu är hur Daniel Nyqvist så länge kunnat undgå att avslöjas. Det var först när polisen började använde kommersiella släktdatabaser i USA som han kunde ringas in och till sist avslöjas. 

Att 37-åringen lyckats bevara sin hemlighet i 16 år förklaras förmodligen av det liv som han tycks ha levt efter dådet. Daniel Nyqvist har aldrig dömts för något brott – och har därmed inte heller blivit dna-topsad i samband med någon polisutredningen. En annan förklaring är att 37-åringen inte hade någon koppling till mordplatsen. Vid tiden för brottet bodde han i Sturefors, sydöst om Linköping. Långt senare flyttade han till stadsdelen Johannelund i Linköping. 

Daniel Nyqvist behövde inte göra sin militärtjänst. Han avslutade sina gymnasiestudier i juni 2004 då han lämnade Anders Ljungstedts gymnasium, där han gick elprogrammet med inriktning mot datorteknik med delkurser som multimedia och programmering. Han gick ut med betygen Väl godkänd eller Godkänd i samtliga ämnen. Under de senaste åren har han haft tämligen blygsamma inkomster. Förra året tjänade han drygt 110 000 kronor, vilket motsvarar en månadsinkomst på knappt 10 000 kronor. 37-åringen är ogift och har inga barn. Grannar som vi pratat med har inte lagt märke till något ovanligt med Daniel Nyqvist och uttrycker snarast förvåning över att han nu har erkänt dubbelmordet. 

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund har nu begärt Daniel Nyqvist häktad som på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord. Sannolika skäl är den starkare misstankegraden. Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Linköpings tingsrätt, klockan 12.30. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!