Gymmet byggdes om till gymnasium

Gymmet tvingades stänga när pandemieffekterna blev för tuffa. Nu har Praktiska gymnasiet flyttat in i lokalerna i Tornby, till stor glädje för både elever och personal.

Nu slipper rektor Joakim Hammar åka runt mellan tre skolbyggnader. Praktiska gymnasiets enheter har flyttat ihop i Tornby.

Nu slipper rektor Joakim Hammar åka runt mellan tre skolbyggnader. Praktiska gymnasiets enheter har flyttat ihop i Tornby.

Foto: Åke Alvin

Linköping2022-08-29 05:00

Byggnaden på Roxviksgatan ägs av fastighetsbolaget Cramlot. Det är Tolmark baklänges – om man inte är så petig med stavningen – och så heter företagets ägarfamilj.

Per Tolmark kan berätta byggnadens historia från början.

– Vi byggde den 1987, då som terminal åt ASG som var här i tio år. Sedan hade K-Rauta lokalerna i 15 år och de senaste åren har X-Force Factory Fitness varit här.

undefined
Nu återstår det bara en del detaljer, sedan är den nya skolan klar, konstaterar rektor Joakim Hammar och fastighetsägaren Per Tolmark, Cramlot.

Gymmet stängde i oktober 2021 och det senaste halvåret har det varit febril verksamhet i lokalerna. Byggnaden blåstes ur och ett nytt, modernt gymnasium har vuxit fram. Dels handlar det om vanliga lektionsalar, men eftersom det är Praktiska gymnasiet som flyttat in finns här också fordonsverkstad, byggsal och en rad andra speciallokaler.

– Det är ett jättelyft för oss, det kan inte vara bättre. Förut var vi utspridda på tre ställen i staden. Nu är vi samlade allihopa och allt är nytt och fräscht, säger skolans rektor Joakim Hammar.

I ett hörn finns ett café, där de 330 eleverna serveras frukost varje morgon.

– Det gör mycket för gemenskapen – elever och lärare träffas och lär känna varandra. Och frukosten är bra för undervisningen, eleverna får energi. Många reser långt och måste gå upp tidigt, så de kan ha lite svårt att äta frukost hemma, säger Joakim.

undefined
Praktiska gymnasiets rektor Joakim Hammar i entrékorridoren som går under namnet E4. Byggnadens takhöjd har gjort det möjligt att bygga en andra våning.

På Praktiska utbildas bland annat lastbilschaufförer, anläggningsförare, bilmekaniker, snickare, florister, frisörer och stylister. Tredjeårseleven Daniella Persson ska bli stylist och hon är nöjd med flytten till de nya lokalerna.

– Det är modernt och fint och mycket mer öppet. Bättre luft är det också. Men vi kommer inte att vara här så mycket, i trean är vi ute på arbetsplatser 3–4 dagar i veckan, berättar hon.

Emilia Lundgren ska bli florist.

– Jag valde Praktiska för att jag inte ville sitta i en skolbänk hela min gymnasietid. Jag ville ut och arbeta, säger Emilia. 

undefined
Daniella Persson, Zahra Ahmadyar, Emilia Lundgren och Sofie Ringman är nöjda med både skolan och de nya lokalerna. Med ett läsår kvar har de redan fixat jobb.

Daniella och Emilia har redan klart med arbete den dag de slutar gymnasiet. Detsamma gäller för klasskompisen Zahra Ahmadyar.

– Vi får jobb på våra praktikplatser. Vi får ju chansen att komma ut och visa vad vi kan, säger Zarah.

Rektor Joakim Hammar berättar att 87 procent av dem som slutade skolan i våras hade jobb redan före examensdagen. Trots goda utsikter på arbetsmarknaden har det tidigare varit svårt att fylla platserna på praktiska utbildningar, men Joakim är hoppfull.

– De senaste 2–3 åren har det varit fler som sökt. Nu har vi nästan fullt i alla klasser, säger han.

undefined
Körsimulatorer är ett bra hjälpmedel när man ska lära sig köra lastbil. Läraren Jonas Nordstedt visar hur det går till.

Även om utbildningarna innehåller många praktiska moment behöver eleverna vara beredda på en del hårdpluggande. Det intygar transportläraren Jonas Nordstedt, vars elever har möjlighet att gå ut gymnasiet med körkort för tung lastbil med släp.

– Det kräver en hel del av eleverna. Det är mycket teori som leder fram till ett praktiskt yrke. Framför allt YKB (yrkeskompetensbevis) är ett berg att bestiga, säger han.

undefined
Nu slipper rektor Joakim Hammar åka runt mellan tre skolbyggnader. Praktiska gymnasiets enheter har flyttat ihop i Tornby.

Fastighetsägare Per Tolmark är glad över sin nya hyresgäst.

– Det är en stabil och långsiktig hyresgäst. Vi har än så länge bara ett tillfälligt bygglov men siktar på att justera  detaljplanen så att det blir permanent, säger han.

En del av fastigheten är fortfarande outhyrd. Där fanns tidigare Prison Island, men liksom gymmet stängde de under pandemin.

– Den lokalen har varit bra att ha för oss under byggtiden. Men nu ska den hyras ut och vi har någonting på gång där, säger han.

Praktiska gymnasiet

För ett år sedan gick Praktiska gymnasiet samman med Framtidsgymnasiet och Hagströmska. 

Praktiska ägs av Academedia, en stor skolkoncern med 680 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar.

På Praktiska i Linköping finns bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, försäljning och service, vvs och fastighet, hantverk (stylist, frisör och florist) och introduktionsprogram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!