Fängslande info på Stora torget

Söker du sommarjobb? Då kanske kriminalvården är något för dej?

Gymnasieelever får information om jobb inom kriminalvården.

Gymnasieelever får information om jobb inom kriminalvården.

Foto: Ada Hultberg

Linköping2019-02-13 08:00

Just nu turnerar kriminalvården landet runt och informerar om sin verksamhet. På tisdagen var det Linköpings tur och på Stora torget parkerade myndighetens rullande informationskontor. Här kunde intresserade träffa anställda som jobbar inom kriminalvårdens olika verksamheter som, anstalt, frivård, eller häkte.

– Jobbet inom kriminalvården är jättebra, jag trivs verkligen, säger Goran Damjanovic som arbetar på Kolmårdens öppenvårdsanstalt.

Skälet till att kriminalvården reser runt är – förutom att informera om sin verksamhet i allmänhet – också att försöka locka unga människor att söka jobb.

– Snart är dags för sommarjobb och vi hoppas förstås att unga människor vill jobb hos oss, säger Teresia Gustavsson som arbetar inom frivården.

Men det handlar inte bara om kriminalvårdare, olika yrkesgrupper behövs, som kockar exempelvis.

– Jobb inom kriminalvården passar alla som gillar människor och tror på förändring, säger Teresia Gustavsson.

Kravet som ställs är att man är minst 18 och har ett godkänt slutbetyg från gymnasiet. Utbildning för att klara av jobbet står kriminalvården för.

Inne i den stora trailern på Stora torget var det stundom aningen trångt, på förmiddagen var det gymnasieklasser som fick information om verksamheterna. Här fanns också en uppbyggd cell att titta in i.

Garderob, en smal säng, några hyllor, väggfasta bänkar och ett tvättställ. Det var det hela. Som ett mycket enkelt, tillfälligt rum på ett vandrarhem, men inget man skulle vilja tillbringa åratal av sitt liv i.

Teresia Gustavsson jobbar inom frivården, trivs med sitt jobb och kan rekommendera det till andra.
Teresia Gustavsson jobbar inom frivården, trivs med sitt jobb och kan rekommendera det till andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!