Bostadsbyggandet i Ekängen fortsätter

Samhällsbyggnadsnämnden beslut om att inleda planarbetet för nya bostäder i Ekängen är ett viktigt steg mot att bygga nya bostäder i Ekängen.

Linköping2018-03-29 00:00

Planarbetet omfattar nyinköpt mark för idrotts- och fritidsändamål, samt ett centrum för handel och service.

Enligt exploatören kan upp till 180 bostäder byggas i det område som ska planläggas, varav hälften i flerbostadshus och hälften i småhus eller kedjehus. Kommunen och exploatören ska gemensamt ta fram en strukturplan. Arbetet påbörjas våren 2018 och detaljplanen kan gå ut på samråd när strukturplanen är framtagen och målsättningen är att de första bostäderna ska vara färdigbyggda om tre till fyra år

En trädgårdsstad är möjlig

Det är fastigheten Stensätter 1:371 i södra delen av Ekängen som ska planläggas. Det finns en översiktsplan som gör det möjligt att bygga bostäder i området. Översiktsplanen anger att området ska ha karaktären av trädgårdsstad med en småskalig och sammanhållen bebyggelse.

Kommunen har nyligen beslutat att förvärva mark inom fastigheten för idrotts- och fritidsändamål. Därför ska även detta ingå i detaljplanen. Det finns redan idag ett behov av ökad service i stadsdelen. Det bör vägas in hur och om service/handel ska ingå i planarbetet. Vidare behöver behovet av skola- och förskoleplatser samt övrig kommunal service utredas.

Innan arbetet med detaljplan kan genomföras måste en strukturplan tas fram. Strukturplanen behandlar övergripande frågor så som trafikföring, kvartersstruktur, dagvattenhantering och geotekniska konsekvenser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!