Logga in
Vädersponsor:

Mitt perspektiv

Lennart Beijer

Lugnet föra Stormen

Hultsfred Mitt Perspektiv 23 juli 2018

Lennart Beijer

 

 

  • Lugnet före Stormen -

  Endast dryga månaden till valet. Almedals-veckan är över och partiledningarna försöker få lite ledigt samtidigt som man planerar för valspurten. Opinionsläget verkar stabilt och tyder på ytterligare ett jämnt val mellan röd-röd-gröna och den borgerliga Alliansen. Stefan Löfven slänger sina krokar till centern och folkpartiet för att få till stånd en majoritet. Men dessa två partier är livrädda för ett dylikt samarbete samtidigt som de avvisar allt samarbete med det svarta fåret (sd). Hur skall de hantera situationen? Hur skall de klara trovärdigheten mot sina väljare? Liberalerna är dessutom farligt nära riksdagsspärren och måste vara försiktiga i sitt agerande. Tror man i alla fall. Kanske skulle både Centern och Liberalerna ha mycket att vinna på att klart och tydligt uttala sig positivt för samarbete med Stefan Löfvens socialdemokrater?! Det skulle uppfattas som att dessa partier tog ansvar för den politiska stabiliteten och för Sverige och kanske skulle det mobilisera allmänt borgerliga väljare. Ett lyft för liberalerna och en möjlighet för centern att bli största borgerliga parti.? Knappast önskeläge för Vänstern förstås – möjligen på sikt!

Mitt i detta politiska lugn brinner det över hela Sverige. Värmen skall i skrivande stund bara bli värre och vi väntar förgäves på ”det stora regnet”. Många partiledare har besökt brandområdena och uttalat sig om nödvändigheten av ökade inhemska resurser mot sådana här katastrofer. Måhända kan vi räkna med olika sorters naturkatastrofer bestående av både värme, vatten och kyla i framtiden?

De politiker som inte tar allvarligt på klimatförändringarna ligger risigt till – kan man säga. Skulle dock tippa att sommarens skogsbränder kommer att rädda kvar miljöpartiet i Sveriges riksdag!!

Den militära upprustningen i Sverige, Europa och Världen förefaller alltmer gammalmodig och fantasilös. Krigsflygplan och kanoner gör ingen nytta mot bränder, översvämningar och hård kyla. Mer effektivt att låta alla ungdomar göra värnplikt i det civila försvaret och lära sig hantera ovälkomna situationer.

*Restaureringen av Folkets Park pågår för fullt i sommarvärmen. John och projektledare Hassan drar ut nitar, skrapar färg, byter brädor och målar för allt vad tygen håller. Arbetskraft från AF ökar tempot. Du som vill göra en insats kan komma till Parken och diskutera vilken insats som skulle passa.

*Det är positivt att presidenterna Trump och Putin träffas. Förhoppningsvis kommer detta att ske många gånger. Vore dessutom bra om stormakternas politiker och militärer ökade mötesfrekvensen. Ju fler möten som kan ordnas ju mindre risk för militära konfrontationer!

*Denna kolumn har tidigt haft uppfattningen att det inte blir något av Brexit. Vi kan se fram mot både nyval och ny folkomröstning. Sedan är Britterna tillbaks i EU-huset igen!

*HFK:s Dam- och Herrlag toppar respektive divisioner. Det blir en spännande fotbollshöst!!

 

Le

Annie Lööv och Jan Björklund behöver vårt stöd.

Vilken sorts regering skall det egentligen bli? Den borgerliga majoriteten i Sveriges Riksdag är 60 – 40 men centern och liberalerna vill inte ge Sverige-demokraterna något som helst inflytande. Om detta har Lööv och Björklund pratat om i hela valrörelsen.

Man kan irritera sig på Annie Löövs höga svansföring och att hon envisas med att Alliansen skall tillsätta statsministern, trotts att röd-röd-gröna laget har flest mandat i riksdagen. Men samtidigt måste man ge henne och Björklund kredit för att de håller fast vid sin politiska linje. Moderater och kristdemokrater är inte så känsliga för samröre med (sd). De är definitivt beredda att samarbeta, om detta leder till regeringsmakten.

Nu pågår en häftig svekdebatt inom borgerligheten. Lööv och Björklund och deras partier får utstå kritik i sociala media och från de gamla Alliansvännerna. I Liberalerna kan man se tendenser till internt uppror mot Björklund. Annie synes än så länge ha sitt partis fulla stöd!

Det bästa för Sverige hade förstås varit att centern o liberalerna slagit ihop sina påsar med socialdemokraterna. Skall vi undvika extraval måste detta ske förr eller senare.

Nu gäller att alla goda krafter stöttar Lööv och Björklund så de orkar hålla fast vid sin linje att inte ge (sd) någon påverkansmöjlighet. Det är säkert tveeggat att en gammal vänsterman manar till stöttning av Lööv och Björklund, men som man brukar säga i högtidliga sammanhang – Sveriges väl går före partiintresset!

 

Funderingar:

  1. Samtidigt som vi i Sverige kämpar med att få ihop en regering brinner en hel stad – Paradise – i Kalifornien ner till grunden. 1000-tals människor hann ej undan. Presidenten Trump menar att de har sig själva att skylla.
  2. I Storbritannien kämpar Theresa Maj i stark motvind. Hon har både Labor och delar av sitt eget parti mot sig. Allt beror på Brexitförhandlingarna. Man kan nog se fram mot både nyval till parlamentet och en ny folkomröstning.
  3. Den nya kommunfullmäktigeförsamlingen i Hultsfred har redan haft två möten. Vi får hoppas att de kommer att trivas och att de har goda ideer för kommunens utveckling.

Påstående/Undran:

  • Den siste liberalen är sannolikt en vänsterman ?

Extraval

Hultsfred a

Mitt Perspektiv 29 okt 2018

Lennart Beijer

 

Extraval !?

 

Sanningens stund närmar sig för Centerpartiet.                                

Annie Lööv och hennes parti har endast två vägar att välja på. Antingen väljer Centern att bilda en Alliansregering med stöd av (sd) eller ställer de upp i en socialdemokratiskt ledd regering. Alla andra varianter kommer att röstas ner av antingen sverigedemokraterna eller (S)(V)(Mp). Talmannen vill komma till resultat och vill nu ha skarpa förslag, som kan avgöras i riksdagen.

Nästan två månader har gått sedan valet. Nu närmar sig ett extraval med stormsteg. Detta oroar säkert partierna och allra mest (mp),(L) och (KD) och definitivt Centern. Kanske hotar Talmannen med extraval för att få fart på förhandlingsförmågan!

 

Medborgarlön

Det har länge pågått en diskussion om s k Medborgarlön. Tanken är att växla från försörjningsstöd, långvarig A-kassa eller sjukpenning till en månatlig Medborgarlön. Starka ekonomiska intressen är förstås mot att införa ett sådant system. Men samtidigt finns det miljardärer i USA som starkt förespråkar införande av Medborgarlön. Dessa har räknat på vad det skulle kosta och kommit fram till att hela reformen finansierar sig själv genom minskad administration i alla led. Hur stor en Medborgarlön skall vara är förstås avgörande viktigt. Vad tycker du?

 

Sänk biljettpriserna på järnväg!

Biljettpriser och biljettsystem på järnvägsresor är bedrövligt ineffektiva. Både politiker och miljöaktiva vill att vi åker mer tåg och låter bilen stå. Men då måste det bli billigare att åka tåg och biljettsystemen måste bli lika över hela landet. Skall vi få fler familjer att färdas kollektivt måste det bli billigare med tåget än att åka med bilen. Staten måste ta över hela ansvaret för järnvägen. Ge Statens järnvägar uppgiften att bygga ett modernt järnvägssystem. Det viktiga är att alltfler personer åker tåg. Vi kan aldrig få järnvägen i Sverige att bära sina egna kostnader. Man måste se helheten – att ökade jvg-transporter minskar koldioxidutsläppen och att jvg-byggnation skapar tillväxt i hela landet.

 

Visste du – att i Kalifornien har man beslutat att man inte får använda skattepengar i privata friskolor!

 

 

 

144 myror är fler än 143 elefanter

Hultsfred Min planering för denna kolumn var att invänta beslut i riksdagen om vilka partier som skall bilda regering. Jag orkar inte vänta – kommer i stället med egna spekulationer i regeringsfrågan.

Det finns rent teoretiskt flera möjligheter för regeringsbildning – fortsatt röd-grönt med s,v,mp, som tolereras av c och L, Alliansen som tolereras av (s), en regering bestående av m och kd med stöd av sd som också tolereras av c och L. Samtliga dessa förslag verkar dock mycket osannolika. Ganska naturlig vore förstås en regering bestående av s och de båda mittenpartierna och med Stefan Löfven som statsminister. Säkert gillar inte centern och Liberalerna att Löfven i detta fall blir kvar som statsminister. Men, men – vad är alternativet? Centern och Liberalerna kan knappast ingå i en regering, som stöds av (sd) och alternativet extraval kan bli farligt för bägge mittenpartierna.

Hela denna regeringskalabalik beror på ca 25000 röster eller 1(ett) riksdagsmandat. Hade detta i stället tillfallit Alliansen, hade sannolikt saken varit klar. De rödgröna partierna hade då godtagit en Alliansregering. Men Alliansen vill inte acceptera att 143 mandat faktiskt är färre än de röd-grönas 144.

Samtidigt är det lätt att förstå att Annie Löv och Jan Björklund slingrar sig. Hur de än vrider sig blir det en svekdebatt. Frågan är vilken svekdebatt man väljer? Skall man göra upp med socialdemokraterna eller skall man sätta sig i en regering som stöds av (sd)? Den som lever får se – kanske blir det nyval?!

I Hultsfred gjorde Lars Rosander och hans Centerparti ett kanonval. Man lyckades avsevärt bättre i kommunvalet än i riksdagsvalet. I Virserum fick man över 50 procent av rösterna och i röda Hultsfred ökade man med lika mycket som (s) tappade.

Det är bara att konstatera att det berömda samarbetet mellan partierna i Hultsfred kommun resulterade i framgångar för sittande kommunalråd. Kanske något att tänka på för oppositionen (s) och (v) i den nya mandatperioden.

 

Liberalerna och Miljöpartiet gjorde dåliga val och klarade inte spärren. Man kan tycka lite synd om Liberalernas Börje Helgesson, som varit en av de mest aktiva i fullmäktige. Börje har sett till att det blivit diskussion och han har lyft åtminstone två viktiga frågor. Dels har han haft idéer om att höja kvaliteten på matstunden på våra äldreboenden dels har han föreslagit att kf-mötena skall sändas på nätet. Två viktiga frågor som säkert återkommer i olika sammanhang. Börje kan bara konstatera ”att otack är världens lön”.

 

Positivt: Nu kan man gå ”Musikpromenaden” The Walk från Valhall till Folkets Park. En nostalgisk promenad som återuppväcker Festivalkänslor. Samtidigt kan vi konstatera att hotell Hulingen sannolikt är det mest musikaliska hotellet i våran del av världen!

 

Folkets Park tar nu viss paus i restaureringsarbetet. När värmen återkommer i april kommande år återupptas arbetet.

Miljarderna rullar - Trump bråkar med alla

Hultsfred Senaste veckorna har inneburit en helt fantastisk miljardrullning. Varje parti med självaktning har lagt förslag på reformer som kostar mumma. Senaste veckan har partiledarna tävlat i vem som lägger flest och dyrast förslag. Det återstår någon vecka och vad som helst kan hända. Väljarna hukar sig över hela vårt avlånga land………?!

Det verkar som om partierna har väldigt låg uppfattning om den svenska väljarkåren. Undertecknad tror inte att överdriven löftespolitik går hem i stugorna. Vore intressant om någon neutral ekonom tordes analysera vad kalaset kostar och hur den svenska ekonomin kommer att reagera. Kan man exempelvis sänka skatter med fyrtio miljarder samtidigt som man utlovar satsningar på minst femtio miljarder? Till detta kommer dessutom kraftfulla satsningar på den svenska krigsmakten.

Jag förstår mycket väl att partierna vill profilera sig i olika frågor och gärna sätter en prislapp på förslagen. Ju högre pris desto mer genomslag i tidningar, TV och sociala medier. SVT;s geniala grepp där partierna får visa sin position på vänster-högerskalan samt var de ligger mellan Global och Traditionell inriktning, visar tydligt skillnader mellan partierna.

Nu riskerar partierna en svek-debatt efter valet – men den är man tydligen beredd att ta. Man resonerar antagligen som så att ”väljarna glömmer snabbt”?

 

Presidenten Trump fortsätter bråka både med interna media och politiker samt med länder över hela världen. Det senaste är uppsägningen av Nafta – handelsavtalet mellan USA, Mexiko och Canada. Trump menar på fullt allvar att USA missgynnas av handelsavtal. Därför inför han höga tullar mot både Europa och Kina. Handelskriget är inte långt borta. Det märkliga är att nästan hela världen har en annan mening. Man anser att USA i kraft av sin makalösa militära och ekonomiska styrka styr och ställer i världen som man vill. Det ser dock ut som om Kina tar Trump/USA:s agerande med största lugn. Man ökar egen konsumtion samt handeln med andra länder i stället.

Men faktum kvarstår. USA:s hot, uppsagda avtal och allehanda sanktioner gör inte vår värld bättre. Om två år får vi se om amerikanska folket vill ha honom kvar som president?

 

Bästa skatten

” De flesta ekonomer säger att Sverige borde återinföra fastighetsskatten. Det var dumt och orättvist mot landsbygdens invånare. En riktig fastighetskatt skulle ge stora inkomster till statskassan. Det går inte att fuska med denna skatt. Dagens fastighetsavgift innebär att ett hus på landsbygden betalar samma avgift som en 10-miljonersvilla i Djursholm.

Det är märkligt att partierna har en sådan beröringsskräck för denna perfekta skatt.”

 

-Den stora frågan är hur regeringen skall formas efter valet. Kommer centerpartiet och liberalerna att sätta sig i en regering med stöd av (sd)

Möjligheternas decennium!

Den lilla skogskommunen har verkligen fått en ny chans. Efter alla år med stadig minskning av invånarantalet och därmed också kraftig minskning av skatteunderlaget, har mottagandet av flyktingar haft en mycket positiv påverkan på kommunens ekonomi. Man får gå tillbaka till 1960-talet för att hitta något liknande.

Men det stora flyktingmottagandet har också inneburit stora påfrestningar på de kommunala verksamheterna, främst skolan och socialförvaltningen. Personalen har varit och är kommunens vardagshjältar. Likaså innebär det omfattande mottagandet att kommunen måste investera i förskola, skolor och bostäder.

Förutom bra ekonomiska förutsättningar skapas det nya jobb överallt i den gemensamma sektorn och de små skolorna har vaknat till liv och undkommit nedläggningshotet. De nya kommuninvånarna kommer förhoppningsvis att påverka föreningslivet positivt. Kommunens industri och kommunikationer får dessutom tillgång till ny arbetskraft.

Politisk enighet ger styrka! Hultsfred kommun är vida omkring känt för bra samarbete både mellan de politiska partierna och mellan politiker och tjänstemän. Det kan hända att detta gör politiken lite tråkig – men skall vi klara av de stora utmaningarna är det givetvis en stor fördel att politiker och tjänstemän drar åt samma håll.

 

I detta läge måste kommunens bästa gå före partipolitiskt småtteri. Vi måste ta chansen och bli än duktigare på att ta emot de nya kommuninvånarna. Det gäller att få våra nya vänner att trivas i kommunen och se till att svenskaundervisning och jobbsökande fungerar bra. Även vi som privatpersoner måste dra vårt strå till stacken. Prata med våra nya invånare, bjud på en kopp kaffe, dra med din inflyttade vän till de föreningar du är med i. Du behöver inte vara blyg och försiktig. Du kan vara förvissad om att varje sådan kontakt är guld värd. Våra nya kommuninvånare blir glada om du bara säger HEJ!

 

Kommunen har verkligen förutsättningarna som behövs för att växla över det breda mottagandet till en formidabel framgångsmodell!

Citatet: ”Vi kan inte låta klimatet och framtiden bestämmas av marknaden.”(Jonas Sjöstedt)

 

Ord i rättan tid: Europeiska centralbanken Ecb anser att lönerna i Europa bör höjas med ca 17 procent! De höga vinsterna på lönernas bekostnad ses alltmer som ett stort problem. (Mario Draghi – ordf i Ecb)

Riksdagsman för Vänsterpartiet mellan 1994-2006.
Sysslade i riksdagen framförallt med näringslivsfrågor. Numera kommunpolitiker i Hultsfred och glad pensionär.