Logga in
Vädersponsor:

Mitt perspektiv

Lennart Beijer

Handla lokalt – det är vi själva som avgör utvecklingen!?

Innan bilen handlades det mesta lokalt – efter bilen åkte vi till Vimmerby – och idag gör vi en utflykt till de stora handelsplatserna i Kalmar, Linköping, Jönköping och Växjö. Och nästa steg är redan på gång – nämligen att handla på nätet. Alla experter säger att handel på nätet kommer att utvecklas i snabb takt.

Samtidigt klagar vi allmänt på att det finns för få butiker och att de som finns har för litet sortiment. Tittar man på en lista över butiker i Hultsfred och Virserum blir man dock förvånad över bredden som finns. Och det är klart att butikerna skulle satsa på bredare sortiment och fler varor om de kände stöd från den lokala befolkningen.

I små kommuner är man naturligtvis särskilt känsliga för den pågående utvecklingen. Men samtidigt kan vi påverka situationen genom det egna agerandet. Kanske skall nästa skoinköp eller byxa, skjorta göras i Hultsfred och självklart bör vi köpa maten i någon av de lokala butikerna. Det räcker antagligen med att några hundra av kommunens invånare bestämmer sig för att handla lokalt – för att vi skall få se en positiv utveckling i våra butiker.

Kanske dags med en ”handla lokalt”-rörelse för utveckling av kommunens handel?!

Cuba – mitt i Karibien. Efter tre veckor på Cuba i sol och 30 graders värme – tillbaka till verkligheten i kylslagna Sverige – gäller det att snabbt se fördelarna med riktiga årstider!

Cuba och Fidel Castro har funnits i världspolitikens centrum i snart 60 år. 1959 störtade Fidel, Raul och Che Guevara med sin rebellarme diktatorn Batista och den amerikanska maffian. Redan 1961 försökte exilkubaner tillsammans med CIA stoppa den cubanska revolutionen genom militärt angrepp i Grisbukten. CIA trodde att angreppet skulle stödjas av befolkningen men deras förhoppningar grusades. Angreppet slogs tillbaka och hela frågan har ända in i våra dagar varit neslig för USA. USA:s agerande tvingade in Cuba i den sovjetiska sfären. USA bröt alla diplomatiska kontakter och iscensatte den handelsbojkott som fortfarande är gällande. Då även andra västländer följde det amerikanska initiativet blev förstås bojkotten kännbar.

Räddningen blev på gott och ont det sovjetiska stödet. Man hjälpte till med vissa investeringar och man köpte hela överskottet av sockerrörsskörden till över marknadspris. Cuba klarade sig men samtidigt blev man bortskämd och passiv i övrig utveckling som övrig jordbruksproduktion och utveckling av tjänstesektorn.

Trots sin relativa fattigdom är Cuba framgångsrikt vad gäller hälsovård och utbildning. Gratis sjukvård och utbildning placerar Cuba i en egen division i både Latinamerika och stora delar av övriga världen.

Utöver handelsblockaden spelar definitivt enpartisystemet en viktig roll i Cubas svårigheter. Ett trögt system, där personer som var unga vid revolutionen 1959 fortfarande sitter kvar i beslutande instanser.

Cuba erbjuder både solsemester vid långa sandstränder och rundturer över hela landet. Städer som Havanna, Santiago och Trinidad är spännande. Att komma till små samhällen på landet, mitt i tobaksodlingar och sockerplantager och få bo hemma hos lokalbefolkningen och diskutera Cubas framtid är minst sagt fantastiskt.

Mitt fackliga hjärta blöder. Efter tre heta veckor på Cuba borde kylan vid hemkomsten varit det mest chockartade. Tyvärr blev det i stället skandalerna i Kommunal som tog överhanden. Jag känner djupt med Kommunals medlemmar och lokalt förtroendevalda. Enda riktiga och hållbara lösningen är förstås att göra sig av med all ickefacklig verksamhet och att börja på nytt med ny förbundsstyrelse.

Annie Lööv och Jan Björklund behöver vårt stöd.

Vilken sorts regering skall det egentligen bli? Den borgerliga majoriteten i Sveriges Riksdag är 60 – 40 men centern och liberalerna vill inte ge Sverige-demokraterna något som helst inflytande. Om detta har Lööv och Björklund pratat om i hela valrörelsen.

Man kan irritera sig på Annie Löövs höga svansföring och att hon envisas med att Alliansen skall tillsätta statsministern, trotts att röd-röd-gröna laget har flest mandat i riksdagen. Men samtidigt måste man ge henne och Björklund kredit för att de håller fast vid sin politiska linje. Moderater och kristdemokrater är inte så känsliga för samröre med (sd). De är definitivt beredda att samarbeta, om detta leder till regeringsmakten.

Nu pågår en häftig svekdebatt inom borgerligheten. Lööv och Björklund och deras partier får utstå kritik i sociala media och från de gamla Alliansvännerna. I Liberalerna kan man se tendenser till internt uppror mot Björklund. Annie synes än så länge ha sitt partis fulla stöd!

Det bästa för Sverige hade förstås varit att centern o liberalerna slagit ihop sina påsar med socialdemokraterna. Skall vi undvika extraval måste detta ske förr eller senare.

Nu gäller att alla goda krafter stöttar Lööv och Björklund så de orkar hålla fast vid sin linje att inte ge (sd) någon påverkansmöjlighet. Det är säkert tveeggat att en gammal vänsterman manar till stöttning av Lööv och Björklund, men som man brukar säga i högtidliga sammanhang – Sveriges väl går före partiintresset!

 

Funderingar:

  1. Samtidigt som vi i Sverige kämpar med att få ihop en regering brinner en hel stad – Paradise – i Kalifornien ner till grunden. 1000-tals människor hann ej undan. Presidenten Trump menar att de har sig själva att skylla.
  2. I Storbritannien kämpar Theresa Maj i stark motvind. Hon har både Labor och delar av sitt eget parti mot sig. Allt beror på Brexitförhandlingarna. Man kan nog se fram mot både nyval till parlamentet och en ny folkomröstning.
  3. Den nya kommunfullmäktigeförsamlingen i Hultsfred har redan haft två möten. Vi får hoppas att de kommer att trivas och att de har goda ideer för kommunens utveckling.

Påstående/Undran:

  • Den siste liberalen är sannolikt en vänsterman ?

Extraval

Hultsfred a

Mitt Perspektiv 29 okt 2018

Lennart Beijer

 

Extraval !?

 

Sanningens stund närmar sig för Centerpartiet.                                

Annie Lööv och hennes parti har endast två vägar att välja på. Antingen väljer Centern att bilda en Alliansregering med stöd av (sd) eller ställer de upp i en socialdemokratiskt ledd regering. Alla andra varianter kommer att röstas ner av antingen sverigedemokraterna eller (S)(V)(Mp). Talmannen vill komma till resultat och vill nu ha skarpa förslag, som kan avgöras i riksdagen.

Nästan två månader har gått sedan valet. Nu närmar sig ett extraval med stormsteg. Detta oroar säkert partierna och allra mest (mp),(L) och (KD) och definitivt Centern. Kanske hotar Talmannen med extraval för att få fart på förhandlingsförmågan!

 

Medborgarlön

Det har länge pågått en diskussion om s k Medborgarlön. Tanken är att växla från försörjningsstöd, långvarig A-kassa eller sjukpenning till en månatlig Medborgarlön. Starka ekonomiska intressen är förstås mot att införa ett sådant system. Men samtidigt finns det miljardärer i USA som starkt förespråkar införande av Medborgarlön. Dessa har räknat på vad det skulle kosta och kommit fram till att hela reformen finansierar sig själv genom minskad administration i alla led. Hur stor en Medborgarlön skall vara är förstås avgörande viktigt. Vad tycker du?

 

Sänk biljettpriserna på järnväg!

Biljettpriser och biljettsystem på järnvägsresor är bedrövligt ineffektiva. Både politiker och miljöaktiva vill att vi åker mer tåg och låter bilen stå. Men då måste det bli billigare att åka tåg och biljettsystemen måste bli lika över hela landet. Skall vi få fler familjer att färdas kollektivt måste det bli billigare med tåget än att åka med bilen. Staten måste ta över hela ansvaret för järnvägen. Ge Statens järnvägar uppgiften att bygga ett modernt järnvägssystem. Det viktiga är att alltfler personer åker tåg. Vi kan aldrig få järnvägen i Sverige att bära sina egna kostnader. Man måste se helheten – att ökade jvg-transporter minskar koldioxidutsläppen och att jvg-byggnation skapar tillväxt i hela landet.

 

Visste du – att i Kalifornien har man beslutat att man inte får använda skattepengar i privata friskolor!

 

 

 

144 myror är fler än 143 elefanter

Hultsfred Min planering för denna kolumn var att invänta beslut i riksdagen om vilka partier som skall bilda regering. Jag orkar inte vänta – kommer i stället med egna spekulationer i regeringsfrågan.

Det finns rent teoretiskt flera möjligheter för regeringsbildning – fortsatt röd-grönt med s,v,mp, som tolereras av c och L, Alliansen som tolereras av (s), en regering bestående av m och kd med stöd av sd som också tolereras av c och L. Samtliga dessa förslag verkar dock mycket osannolika. Ganska naturlig vore förstås en regering bestående av s och de båda mittenpartierna och med Stefan Löfven som statsminister. Säkert gillar inte centern och Liberalerna att Löfven i detta fall blir kvar som statsminister. Men, men – vad är alternativet? Centern och Liberalerna kan knappast ingå i en regering, som stöds av (sd) och alternativet extraval kan bli farligt för bägge mittenpartierna.

Hela denna regeringskalabalik beror på ca 25000 röster eller 1(ett) riksdagsmandat. Hade detta i stället tillfallit Alliansen, hade sannolikt saken varit klar. De rödgröna partierna hade då godtagit en Alliansregering. Men Alliansen vill inte acceptera att 143 mandat faktiskt är färre än de röd-grönas 144.

Samtidigt är det lätt att förstå att Annie Löv och Jan Björklund slingrar sig. Hur de än vrider sig blir det en svekdebatt. Frågan är vilken svekdebatt man väljer? Skall man göra upp med socialdemokraterna eller skall man sätta sig i en regering som stöds av (sd)? Den som lever får se – kanske blir det nyval?!

I Hultsfred gjorde Lars Rosander och hans Centerparti ett kanonval. Man lyckades avsevärt bättre i kommunvalet än i riksdagsvalet. I Virserum fick man över 50 procent av rösterna och i röda Hultsfred ökade man med lika mycket som (s) tappade.

Det är bara att konstatera att det berömda samarbetet mellan partierna i Hultsfred kommun resulterade i framgångar för sittande kommunalråd. Kanske något att tänka på för oppositionen (s) och (v) i den nya mandatperioden.

 

Liberalerna och Miljöpartiet gjorde dåliga val och klarade inte spärren. Man kan tycka lite synd om Liberalernas Börje Helgesson, som varit en av de mest aktiva i fullmäktige. Börje har sett till att det blivit diskussion och han har lyft åtminstone två viktiga frågor. Dels har han haft idéer om att höja kvaliteten på matstunden på våra äldreboenden dels har han föreslagit att kf-mötena skall sändas på nätet. Två viktiga frågor som säkert återkommer i olika sammanhang. Börje kan bara konstatera ”att otack är världens lön”.

 

Positivt: Nu kan man gå ”Musikpromenaden” The Walk från Valhall till Folkets Park. En nostalgisk promenad som återuppväcker Festivalkänslor. Samtidigt kan vi konstatera att hotell Hulingen sannolikt är det mest musikaliska hotellet i våran del av världen!

 

Folkets Park tar nu viss paus i restaureringsarbetet. När värmen återkommer i april kommande år återupptas arbetet.

Miljarderna rullar - Trump bråkar med alla

Hultsfred Senaste veckorna har inneburit en helt fantastisk miljardrullning. Varje parti med självaktning har lagt förslag på reformer som kostar mumma. Senaste veckan har partiledarna tävlat i vem som lägger flest och dyrast förslag. Det återstår någon vecka och vad som helst kan hända. Väljarna hukar sig över hela vårt avlånga land………?!

Det verkar som om partierna har väldigt låg uppfattning om den svenska väljarkåren. Undertecknad tror inte att överdriven löftespolitik går hem i stugorna. Vore intressant om någon neutral ekonom tordes analysera vad kalaset kostar och hur den svenska ekonomin kommer att reagera. Kan man exempelvis sänka skatter med fyrtio miljarder samtidigt som man utlovar satsningar på minst femtio miljarder? Till detta kommer dessutom kraftfulla satsningar på den svenska krigsmakten.

Jag förstår mycket väl att partierna vill profilera sig i olika frågor och gärna sätter en prislapp på förslagen. Ju högre pris desto mer genomslag i tidningar, TV och sociala medier. SVT;s geniala grepp där partierna får visa sin position på vänster-högerskalan samt var de ligger mellan Global och Traditionell inriktning, visar tydligt skillnader mellan partierna.

Nu riskerar partierna en svek-debatt efter valet – men den är man tydligen beredd att ta. Man resonerar antagligen som så att ”väljarna glömmer snabbt”?

 

Presidenten Trump fortsätter bråka både med interna media och politiker samt med länder över hela världen. Det senaste är uppsägningen av Nafta – handelsavtalet mellan USA, Mexiko och Canada. Trump menar på fullt allvar att USA missgynnas av handelsavtal. Därför inför han höga tullar mot både Europa och Kina. Handelskriget är inte långt borta. Det märkliga är att nästan hela världen har en annan mening. Man anser att USA i kraft av sin makalösa militära och ekonomiska styrka styr och ställer i världen som man vill. Det ser dock ut som om Kina tar Trump/USA:s agerande med största lugn. Man ökar egen konsumtion samt handeln med andra länder i stället.

Men faktum kvarstår. USA:s hot, uppsagda avtal och allehanda sanktioner gör inte vår värld bättre. Om två år får vi se om amerikanska folket vill ha honom kvar som president?

 

Bästa skatten

” De flesta ekonomer säger att Sverige borde återinföra fastighetsskatten. Det var dumt och orättvist mot landsbygdens invånare. En riktig fastighetskatt skulle ge stora inkomster till statskassan. Det går inte att fuska med denna skatt. Dagens fastighetsavgift innebär att ett hus på landsbygden betalar samma avgift som en 10-miljonersvilla i Djursholm.

Det är märkligt att partierna har en sådan beröringsskräck för denna perfekta skatt.”

 

-Den stora frågan är hur regeringen skall formas efter valet. Kommer centerpartiet och liberalerna att sätta sig i en regering med stöd av (sd)

Möjligheternas decennium!

Den lilla skogskommunen har verkligen fått en ny chans. Efter alla år med stadig minskning av invånarantalet och därmed också kraftig minskning av skatteunderlaget, har mottagandet av flyktingar haft en mycket positiv påverkan på kommunens ekonomi. Man får gå tillbaka till 1960-talet för att hitta något liknande.

Men det stora flyktingmottagandet har också inneburit stora påfrestningar på de kommunala verksamheterna, främst skolan och socialförvaltningen. Personalen har varit och är kommunens vardagshjältar. Likaså innebär det omfattande mottagandet att kommunen måste investera i förskola, skolor och bostäder.

Förutom bra ekonomiska förutsättningar skapas det nya jobb överallt i den gemensamma sektorn och de små skolorna har vaknat till liv och undkommit nedläggningshotet. De nya kommuninvånarna kommer förhoppningsvis att påverka föreningslivet positivt. Kommunens industri och kommunikationer får dessutom tillgång till ny arbetskraft.

Politisk enighet ger styrka! Hultsfred kommun är vida omkring känt för bra samarbete både mellan de politiska partierna och mellan politiker och tjänstemän. Det kan hända att detta gör politiken lite tråkig – men skall vi klara av de stora utmaningarna är det givetvis en stor fördel att politiker och tjänstemän drar åt samma håll.

 

I detta läge måste kommunens bästa gå före partipolitiskt småtteri. Vi måste ta chansen och bli än duktigare på att ta emot de nya kommuninvånarna. Det gäller att få våra nya vänner att trivas i kommunen och se till att svenskaundervisning och jobbsökande fungerar bra. Även vi som privatpersoner måste dra vårt strå till stacken. Prata med våra nya invånare, bjud på en kopp kaffe, dra med din inflyttade vän till de föreningar du är med i. Du behöver inte vara blyg och försiktig. Du kan vara förvissad om att varje sådan kontakt är guld värd. Våra nya kommuninvånare blir glada om du bara säger HEJ!

 

Kommunen har verkligen förutsättningarna som behövs för att växla över det breda mottagandet till en formidabel framgångsmodell!

Citatet: ”Vi kan inte låta klimatet och framtiden bestämmas av marknaden.”(Jonas Sjöstedt)

 

Ord i rättan tid: Europeiska centralbanken Ecb anser att lönerna i Europa bör höjas med ca 17 procent! De höga vinsterna på lönernas bekostnad ses alltmer som ett stort problem. (Mario Draghi – ordf i Ecb)

Riksdagsman för Vänsterpartiet mellan 1994-2006.
Sysslade i riksdagen framförallt med näringslivsfrågor. Numera kommunpolitiker i Hultsfred och glad pensionär.