Länets unga behandlas ojämnlikt

Få kommuner satsar på sommarlovskort.

Få kommuner satsar på sommarlovskort.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2019-06-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nya mitten- höger- majoriteten i Region Kalmar Län struntar inte bara i jämställdheten utan även i jämlikheten! På senaste Kollektivtrafiknämnd beslutades det att lägga över kostnaden för sommarlovskorten på kommunerna då majoriteten inte vill att Regionen ska betala för dem. KLT ”erbjuder” alla kommuner i länet att få köpa sommarlovskortet till sina ungdomar till samma pris som inför sommaren 2018.

Tanken med sommarlovskortet är att utjämna ekonomiska skillnader, att öka jämlikheten för våra ungdomar, genom att erbjuda alla från årskurs sex till andra året på gymnasiet en frihet att resa kollektivt i hela länet helt kostnadsfritt. Att kunna resa till sommarjobb, till stranden, till släkt och kompisar utan att behöva be om skjuts eller skaffa pengar.

Med majoritetens beslut kommer länets unga behandlas ojämlikt! Hittills är det enbart Borgholm som har prioriterat för att kunnat besluta om att deras ungdomar får ett Sommarlovskort! Vilka fler kommuner som har denna möjlighet vet vi inte, det vi vet är att länets ungdomar behandlas ojämlikt!

Vänsterpartiet anser att regionen ska stå för Sommarlovskortet för alla unga, för jämlikhetens och för klimatets skull.