Kyrkans organisation – såsom i ett företag

Biskop Martin Modéus i Linköping skrev i oktober att ledarskapet i kyrkan måste förändras. 

Debatt2020-01-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biskop Martin Modéus i Linköping skrev i oktober att ledarskapet i kyrkan måste förändras. För 20 år sedan gick Svenska kyrkan från statlig myndighet till frikyrka med 6 miljoner medlemmar. Skulle man fortsätta på myndighetsvägen, hitta en egen form eller kopiera andra organisationer?

Det fanns flera alternativ. På nyhetsplats ser vi resultatet. Kyrkan tappar medlemmar. Kyrkor avkristnas och anställda sägs upp. Kyrkan har valt företagsmodellen med affärsredovisning. När kunderna försvinner minskar intäkterna och personalen kan sägas upp på grund av arbetsbrist. 

Den privata arbetsrätten bygger på att det finns en arbetsgivare. Församlingen har fått uppdraget att kalla sig arbetsgivare. En avdelning på kyrkokansliet i Uppsala heter SKAO, Svenska Kyrkans Arbetsgivar-Organisation, med förebild i Svenskt Näringsliv. En anställd gör reklam i Kyrkans tidning för sina råd om hur man ska göra sig av med anställda. Blir det domstol har SKAO egna jurister.

Pengar satsas på att bygga varumärken, byta namn och brevpapper. Advokater gör svindyra utredningar om arbetsmiljö. Utlandskyrkan får se sina pengar gå till PR-kampanjer. Prästkragar knäpps av och på. Anställda får en massa pengar för att byta arbetsgivare – till en annan församling. 

Biskoparna, som inte längre har någon ledande roll, skriver välmenande brev om att de håller med Greta Thunberg och betonar vikten av undervisning. Stiftens jurister brottas med överklaganden av församlingsbeslut. När klaganden får rätt kan den nya potentaten församlingen, strunta i Domkapitlets beslut. Domkapitlet har inga tvångsmedel. 

När kunderna försvinner försöker församlingarna skaffa nya intäkter. Begravningsbyråer ligger inom affärsidén Liv och Död. Betalda begravningar av icke-medlemmar? Konfessionell förskola kan vara riskabelt. Skolor kan hyra in sig på avslutningar, men man får inte förkunna. En församling startar en pub. En annan tar betalt av främlingar som söker sig till kyrkan. En skulle driva bageri och kafé. Det slutade i hiskeliga förluster, en braskande konkurs och en flyende präst. 

Jag håller med biskop Martin. Kyrkan måste förändras. Affärsredovisning, minskat kundunderlag och arbetsbrist! Månglarna har tagit över templet. Hur gick det till? Vart tog det kristna kärleksbudskapet vägen?